Prima pagină » Informații utile » Cum se scrie corect „du-te” sau „dute”? Cele mai frecvente greșeli din limba română

Cum se scrie corect „du-te” sau „dute”? Cele mai frecvente greșeli din limba română

11 feb. 2025, 14:07, 3 ,
Redacția BZI în Informații utile

În limba română, una dintre cele mai des întâlnite greșeli este legată de forma corectă a imperativului pentru verbul „a duce”. Află cum se scrie corect: „du-te” sau „dute”.

Mulți oameni scriu „dute” ca un singur cuvânt, dar forma corectă este „du-te”, cu cratimă. Regula de bază este că, atunci când pronumele reflexiv „te” urmează verbul, acesta trebuie unit prin cratimă. Imperativul verbului „a duce” este „du”, iar adăugarea pronumelui „te” cere cratima: „du-te!”.

Cum se scrie „dute” sau „du-te”

Explicația lingvistică ne trimite înapoi la limba latină, unde verbul dūcō, dūcere avea la imperativ forma „dūce!”. În timp, în limba română, această formă s-a transformat, iar variantele corecte sunt „du-mă!”, „du-te!”, „du-l!”, „du-ne!”, „du-vă!”. Astfel, „du” rămâne verbul propriu-zis, iar restul sunt pronume personale atașate.

Confuzia legată de forma „dute” apare în principal din cauza vorbirii rapide sau a unor expresii uzuale care conțin această greșeală. De exemplu, când cineva spune „du-te-ncolo” sau „du-te-n lume”, mulți tind să creadă că și „dute” se scrie legat. O modalitate simplă de verificare este prin inversiunea propoziției: dacă „te” poate fi plasat înaintea verbului la timpul prezent („te duci”), atunci forma de imperativ trebuie să conțină cratimă („du-te!”). Este o regulă gramaticală simplă, dar care generează confuzii frecvente în scris.

Un alt exemplu de greșeală ortografică des întâlnită este confuzia dintre „în sfârșit” și varianta incorectă „însfârșit”. Forma corectă este întotdeauna „în sfârșit”, care este o expresie formată din prepoziția „în” și substantivul „sfârșit”. Aceasta are sensul de „după un timp îndelungat” sau „în cele din urmă”. Scrierea greșită „însfârșit” apare adesea din cauza pronunției rapide, care determină contopirea sunetelor. Deși în vorbire poate părea un cuvânt unitar, în scris trebuie păstrate cele două componente distincte.

„În sfârșit” sau „însfârșit”?

Cauzele acestor greșeli sunt multiple. Pe lângă pronunția rapidă, un factor important este lipsa de cunoștințe gramaticale. Mulți oameni nu își dau seama că „în sfârșit” este format din două părți separate și tind să unească elementele expresiei. O influență majoră o au și alte greșeli asemănătoare, cum ar fi tendința de a scrie „deodată” în loc de „de o dată”. Uneori, obișnuința cu o anumită greșeală o face să pară acceptabilă, deși este incorectă.

Pentru a evita astfel de erori, repetarea formei corecte este esențială. Citirea și scrierea corectă în contexte diferite ajută la fixarea regulilor în memorie. De asemenea, verificarea formei corecte prin analogie cu alte structuri gramaticale poate fi utilă. În cazul lui „du-te”, gândirea la forma „te duci” poate clarifica necesitatea cratimei, iar în cazul lui „în sfârșit”, conștientizarea că este o expresie formată din două cuvinte ajută la evitarea greșelii. În final, cunoașterea regulilor ortografice și aplicarea lor constantă sunt cele mai sigure metode pentru a scrie corect în limba română.

Cum se scrie „dute”? Forma corectă este întotdeauna „du-te”, cu cratimă. Regula de bază este că, atunci când pronumele reflexiv „te” urmează verbul, acesta trebuie unit prin cratimă.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai fragile zodii. Sunt extrem de sensibile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Comentarii
  • Ionela-Daniela

    Verbul este „a se duce” ( sinonim: „a se deplasa” ) si nu „a duce”. Este verb reflexiv in cazul imperativlui „du-te” ( „tu te duci” la indicativ )
    Verbul „a duce” ( sinonim : „a transporta” ceva/pe cineva) este tranzitiv in cazul lui „du-l”, „du-ma”

  • Articolul va onoreaza nespus de mult.Se pare ca ati fost bun la gramatica in scoala gimnaziala.Felicitari!

  • Ce treaba are vorbirea,cu scrierea…zic eu,de esti analfabet de la inceputuri,esti si pe parcurs….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025