Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum se scrie corect ATI. Ce înseamnă prescurtarea

Cum se scrie corect ATI. Ce înseamnă prescurtarea

02 mai 2024, 18:10,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Ești curios cum se scrie corect ATI? În articolul de astăzi îți vom prezenta ce este prescurtarea și de ce este atât de utilizată în ultimul timp.

Cum se scrie corect ATI

ATI este o prescurtare din ce în ce mai des utilizată în România. Acest acronim vine de la Anestezie și Terapie Intensivă și este specialitatea medicală care asigură, prin mijloace farmacologice și tehnice specifice, pe de-o parte condițiile necesare pentru desfășurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii și a altor proceduri diagnostice/terapeutice, iar pe de altă parte, suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea și tratamentul disfuncțiilor/leziunilor de organ.

În secțiile de terapie intensivă sunt admiși pacienți cu funcții alterate sau organe lezate, care le pun viața în primejdie. Din acest motiv secțiile de terapie intensivă sunt dotate cât se poate de bine: aparate de ventilație pentru suplinirea funcției respiratorii, aparate de dializă pentru suplinirea funcției renale, monitoare de diferite tipuri pentru supravegherea a cât mai mulți parametri (tensiune arterială, alură ventriculară, saturația sângelui în oxigen și CO2, măsurarea pH sângelui, presiuni în cavitățile inimii, etc).

Cât durează rezidențiatul în medicina de urgență

Asistarea este realizată prin creșterea presiunii, intermitent, concomitent cu efortul inspirator al pacientului. Ventilația controlată – este necesară la pacientul care nu-și poate asigura ventilația necesară sau efortul respirator este mult prea costisitor prin consumul de oxigen al mușchilor respiratori. Controlul ventilației se realizează cel mai bine la pacientul intubat traheal. controlul se realizează prin creșterea presiunii în timpul inspirului într-un ritm impus de necesitățile organismului și de afecțiunile care au făcut necesară manevra.

Orice persoană care dorește să devină medic pe Terapie Intensivă trebuie să absolve cursurile unei facultăți de medicină (șase ani) iar mai apoi, la Examenul de Rezidențiat trebuie să bifeze aproximativ 150 de grile din cele 200 și să își aleagă specialitatea ATI. Această specialitate are un rezidențiat de 5 ani.

Acum că știi cum se scrie corect ATI, trebuie să știi că Medicina de Urgență, ATI-ul, Chirurgia și Cardiologia au cel mai lung rezidențiat în țara noastră. Medicina de Urgență și ATI-ul au 5 ani de rezidențiat iar Chirurgia generală și Cardiologia au 6.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *