Prima pagină » Sanatate » Cum se scot căpușele: Metode care scad riscurile

Cum se scot căpușele: Metode care scad riscurile

01 iul. 2021, 13:28,
BZI.ro, în Sanatate

Odată cu venirea verii, multă lume allege să meargă la iarbă verde, fără a țșine cont de pericolul pe care îl reprezintă căpușele, care sunt purtătoare de boli.

În cazul în care ai fost mușcat de această insectă, trebuie să știi cum se scot căpușele din piele pentru a nu risca să vă infectați cu boala Lyme.

Medicii atrag atenția că mai puțin de 30% dintre bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură din cauza dimensiunilor mici și secreției anestezice.

În plus, trebuie avut în vedere că simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni.

Pentru că nu ai de unde să știi după ce ai fost mușcat, dacă e una care transmite și boala Lyme, e bine să fii prevăzător și să știi cum să acționezi.

Cum se scot căpușele: Ce trebuie să faci

În momentul în care au constatat că o persoană a fost mușcată de căpușă, cei mai des sunt vizați copiii, este foarte important să știi cum se scot căpușele din piele. Acest lucru trebuie făcut imediat.

Pentru asta, poți folosi o pensetă pentru a trage ferm căpușa de partea aflată cât mai în apropierea pielii. Se trage ferm și constant, până ce căpușa iese din piele. Foarte important de știut este că nu trebuie să întoarceți penseta și nici să o rotiți intr-o parte sau alta. Dacă o parte din căpușă rămâne în piele, nu trebuie să vă impacientați. Aceasta va ieși singură, la un moment dat.

După ce ați scos căpușa, ar fi bine să o puneți într-un borcan cu capac pentru că s-ar putea să fie nevoie mai târziu să fie identificată de medic.

După ce a fost scoasă căpușa, trebuie spălat locul înţepăturii cu apă şi săpun şi se aplică o soluţie dezinfectantă, de obicei betadină sau alcool medicinal.

În cazul în care v-a mușcat o căpușă, ar trebui să apelați la ajutorul unui medic dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile sau dacă vă îmbolnăviți în termen de o lună de la mușcătura de căpușă.

Sunt persoane care recomandă folosirea vaselinei sau a unui chibrit aprins pentru a omorî și pentru a îndepărta căpușa aflată în piele. Astfel, nu numai că nu se reușește scoaterea căpușei, dar există riscul ca insecta să se adâncească și să elibereze mai multă salivă. Așa crește riscul de transmitere a bolii.

Cum se tratează mușcătura de căpușă

În cazul în care ai fost mușcat de căpușă trebuie să te prezinți la medic. Acesta va decide dacă vei primi sau nu tratament. În cazul în care se instalează o infecție, se administrează un tratament cu antibiotic timp de 7 zile. Dacă ești diagnosticat însă cu boala Lyme, tratamentul este de lungă durată și poate avea repercusiuni sunt grave.

În general, medicii spun că nu există un tratament al mușcăturii de căpușă. Cel mai des, se prescrie un tratament cu antibiotic pentru 7 zile, pentru pacienții cu infecție, pentru prevenirea bolii Lyme. În cazul celor care au boala Lyme, tratamentul cu antibiotic estede 28 de zile. În plus, pacienții cu boala Lyme vor fi dispensarizați pe perioada tratamentului pentru că boala poate aduce complicații neurologice, renale și cardiace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *