Prima pagină » Sanatate » Cum se scoate o căpușă: Ce sfaturi de ne dau medicii

Cum se scoate o căpușă: Ce sfaturi de ne dau medicii

23 aug. 2021, 14:47,
în Sanatate

Vara pericolul de a fi mușcat de o căpușă este crescut, mai ales că multă lume preferă să iasă cu familia la iarbă verde. Deși nu fiecare căpușă transmite boala Lyme este indicat să fii prevăzător și să știi cum se scoate o căpușă pentru a nu risca inutil.

Medicii susțin că cel mai bine este să te prezinți la un cabinet medical pentru a-ți fi extrasă căpușa. În situația în care ți-ai extras singur insecta, iar zona a început să se înroșească e semn că trebuie neapărat să mergi la spital. Medicii spun că prezenţa pe piele a unei pete de dimensiune mare, aşa numitul „eritem în ochi de bou”, reprezintă criteriul principal de diagnosticare pentru boala Lyme.

căpușă scoasă din piele cu o pensetă

Cum se scoate o căpușă: Folosește o pensetă

Mulți dintre cei care sunt mușcați de căpușă se tem să-și scoată singuri căpușele înfipte în piele. Principalul motiv de temere este faptul că există riscul ca apucând-o de corp, aceasta să se rupă să rămână capul înfipt în piele. Astfel se poate produce o infecție nedorită.

În cazul în care alegi să scoți singur căpușa, este indicat să folosești pensetă, cu care teebuie să apuci căpușa de cap, cât mai aproape de piele. Pentru a o scoate, trebuie să tragi încet şi ferm până se desprinde căpuşa de piele. Căpuşa trebuie scoasă uşor, prin rotire, având grijă să să nu strângi între degete abdomenul căpuşei care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plagă.

căpușă în piele

După ce ai extras căpușa, spală locul înţepăturii cu apă şi săpun şi aplică o soluţie dezinfectantă, cele mai indicate sunt betadina sau alcoolul medicinal). Medicii spun că trebuie excluse metodele băbești care spun că se aplică benzină, acetonă sau ulei.

După ce ai scos căpușa este indicat să mergi cu ea să fie verificată dacă nu conține bacterii, pentru că în acea situație va fi necesar să urmezi un tratament cu antibiotic.

O altă metodă pentru scoaterea căpușei, care nu este recomandată de medici, este folosirea unui băț de chibrit. Căpușa este atrasă de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului și așa ar trebui să iasă singur. Pentru asda, trebuie să umezești capul unui băț de chibrit și să faci cercuri cu el în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea. Insecta își va extrage singură capul și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor.

căpușă în piele

Simptomele bolii Lyme

Boala Lyme este o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă. Totuși, trebuie precizat faptul că nu toate căpușele cauzează boala Lyme, ci doar cele din genul Ixodes, insecta ce poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi.

În ceea ce privește simptomele bolii Lyme, acestea pot fi înșelătoare. În marea majoritate a cazurilor, primul semn al bolii este o erupție în locul mușcăturii. Prima erupție poate fi urmată la câteva săptămâni de altele și însoțită de febră, dureri musculare, oboseală sau frisoane.

Pentru a dezvolta boala Lyme trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Astfel, bacteriile au timp să ajungă din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia și, pe urmă, prin salivă, să ajungă la locul înţepăturii. De aceea, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade substanţial riscul de a dezvolta boala.

căpușă scoasă din piele cu o pensetă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *