Prima pagină » Actualitate » Cum se rezolvau subiectele la Limba și literatură română la Evaluarea Națională 2020
Cum se rezolvau subiectele la Limba și literatură română la Evaluarea Națională 2020

Cum se rezolvau subiectele la Limba și literatură română la Evaluarea Națională 2020

15 iun. 2020, 12:46,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Cum se rezolvau subiectele la Limba și literatură română. Evaluarea Națională 2020 a început astăzi cu examenul la Limba și literatura română. Aceasta a fost prima probă scrisă a elevilor pentru admiterea la liceu. Elevii au trebuit să răspundă la mai multe cerințe în baza unui text dat, să demonstreze apartenența la genul epic și să redacteze o narațiune.

Profesoara de limba română Cristian Tunegaru a explicat cum se rezolvau corect subiectele la limba română pe care elevii le-au primit la prima probă a Evaluării Naționale. Profesoara i-a îndemnat pe elevi să urmărească punctajul pentru a se putea evalua în primă fază.

Subiectele de la română pe care le-au avut de rezolvat în această dimineață candidații la Evaluarea Națională 2020 au respectat structura subiectelor de examen din anii trecuți.

La Subiectul I, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere – “Zborul” de Sorin Titel.

La Subiectul I B, absolvenții de gimnaziu au avut de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului avut la primul punct.

La Subiectul II B, candidații au avut de redactat o narațiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

Cristina Tunegaru a precizat că textul propus pentru rezolvarea cerințelor a fost mai ușor de înțeles, adaptat capacității de înțelegere a copiilor de clasa a opta.

Cum se rezolvau subiectele la Limba și literatură română: Cine corectează

Lucrările elevilor vor fi corectate de către doi profesori evaluatori care lucrează în săli separate, pe baza baremului elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. Profesorii nu provin din aceleaşi unităţi şcolare ca elevii arondati centrului de evaluare respectiv.

În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează media aritmetică, iar rezultatul acestui calcul, cu două zecimale, va fi nota finală. Rezultatele vor fi afişate la sediul unităţii de învăţământ.

Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții clasei a VIII-a pentru evaluarea „externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial”, potrivit Metodologiei de organizare a Evaluării naționale din 2011, în vigoare și anul acesta. Evaluarea Națională se desfășoară în fiecare an, într-o singură sesiune. Examenele evaluării nu pot fi „picate”. Notele obținute de elevi contează în proporție de 80% la admiterea la liceu. Restul de 20% este reprezentată de media V-VIII.

Monica Anisie, despre examen

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat astăzi că subiectele de la Evalure Națională a respetcat programa.

„Evaluarea Națională se realizează în două etape anul acesta. Etapa specială începe în 29 iunie, se va desfășura numai pentru copiii aflați acum în izolare, carantină, care sunt bolnavi sau la triajul epidemiologic au avut temperatura peste 37,3.

Dacă un elev este depistat pozitiv înainte de ultima probă din această sesiune, după consultarea pe care Ministerul Educației a avut-o cu Ministerul Sănătății, s-a stabilit că la 14 zile distanță există această posibilitate să devină negativ”, a spus Monica Anisie.

Întrebată despre cât de dificile sunt anul acesta subiectele la Evaluarea Națională 2020, față de cele din anii anteriori, ministrul Educației a răspuns: „Nu putem spune despre gradul de dificultate, putem spune însă că, anul acesta, din programă au fost eliminate conținurile de pe semestrul 2 din clasa a VIII-a sau a XII-a”.

După prima probă, cea de Limbă română, miercuri, 17 iunie, elevii vor susține examenul la matematică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *