Cum se răspândeşte noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat care este calea prin care se răspândește CoVid-19. Astfel, persoanele tinere asimptomatice și cele cu simptome ușoare transmit virusul foarte ușor.
Organizația Mondială a Sănătății a lansat un avertisment important cu privire la transmiterea CoVid-19. Aceștia avertizează că persoanele tinere asimptomatice sau cu simptome uşoare răspândesc virusul.
Cum se răspândeşte noul coronavirus
Răspândirea noului coronavirus în regiunea Asia-Pacific a cunoscut o creștere accelerată în ultima vreme. Și aceasta se face în mare parte prin intermediul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. Mai mult, aceștia nu ştiu că sunt infectați pentru că marea majoritate sunt asimptomatici. De asemenea, mulți alții, care sunt infectați, prezintă simptome uşoare, a avertizat marţi OMS.
Deoarece mulţi tineri sunt asimptomatici sau au simptome uşoare de CoVid-19, ei transmit fără să ştie virusul altora. Acest avertisment fost făcut la Manila, de Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest.
„Acest lucru creşte riscul răspândirii virusului la persoanele cele mai vulnerabile, la vârstnici, bolnavi cronici. Este vorba de oameni care locuiesc în zone urbane dens populate şi în cele rurale izolate”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă online. „Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a opri virusul să ajungă în comunităţile vulnerabile”, a mai spus Takeshi Kasai.
O nouă fază a pandemiei
Regiunea Pacificul de Vest, care cuprinde 27 de ţări din Asia şi Pacific, a confirmat până în prezent peste 400.000 de infectări cu noul coronavirus. De asemenea, aproape 9.300 de persoane au murit de coronavirus, conform OMS. Aceste cazuri reprezintă 2,3% din infecţiile la nivel global.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că ţările din Asia-Pacific au intrat „într-o nouă fază a pandemiei”. Aici, guvernele adoptă noi tactici şi strategii care reduc la minim perturbarea vieţii oamenilor şi a economiilor. Dar totodată, iau și măsuri împotriva răspândirii CoVid-19.
„Mulţi detectează acum focare mai repede şi le răspund mai rapid cu intervenţii mai direcţionate şi o abordare agilă. Iar toate aceste eforturi readuc sănătatea societăţilor şi economiilor în acelaşi timp”, a precizat Takeshi Kasai.
O suferit o nouă mutație
O tulpină de SARS-CoV-2, care ar putea face virusul de 10 ori mai contagios, a fost descoperită în Asia de Sud-Est. Această tulpină, numită D614G, a fost identificată în trecut și în alte țări. De curând, a fost descoperită și în Malaysia. Aici a fost detectată într-un focar cu 45 de pacienți infectați. Iat totul a pornit de la o persoană care s-a întors din India și nu a respectat carantina de 14 zile. Și în Filipine a fost detectată această tulpină, în cel mai mare oraș din această țară.
„Tulpina ar avea o rată mai mare de transmisie, dar încă nu avem suficiente dovezi solide pentru a spune asta cu siguranță”, a declarat Maria Rosario Vergeire, subsecretar în Ministerul Sănătății din Filipine.
În lumina acestor noi informații, cu privire la cum se răspândeşte noul coronavirus, strategia adoptată trebuie să fie promptă. Așadar, se vor impune noi măsuri direcționate concret.