Niciodată nu este prea târziu să faci niște zarzavat pentru ciorbă de pus la borcan. Rețeta nu este una complexă și nu ai nevoie de prea multe ingrediente. Tot ce ai de făcut este să te înarmezi cu răbdare pentru a le curăța pe toate.
Dacă adori ciorbele bogate în legume, nu ezita să prepari pentru iarnă și câteva borcane de zarzavat pentru ciorbe. Te vor răsfăța aromele și culorile acestora și în preparatele din sezonul rece.
Cum se pune zarzavatul pentru ciorbă la borcan
Nu există o rețetă standard de zarzavat de ciorbă, dar trebuie să ții cont de un aspect important, respectiv sterilizarea borcanelor. În acest fel nu mai e nevoie să folosești diverse prafuri la plic cu rol de conservant din comerț, ci doar sare, care își face foarte bine treaba.
Pentru zarzavat poți folosi diverse legume și verdețuri, în funcție de ce tip de ciorbe îți place să consumi mai des. Spre exemplu, poți pune câteva borcane cu zarzavat pentru ciorba de cartofi sau pentru alte ciorbe pe care le pregătești de obicei. În general, cam toate ciorbele necesită „albitură” adică țelină, rădăcină și frunze, rădăcină de pătrunjel și păstârnac și morcovi. De aceste legume se regăsesc cam în toate borcanele de zarzavat.
Mai departe, în funcție de câtă culoare și aromă îți dorești în farfuria cu ciorbă, poți adăuga și ardei gras de diverse culori, ardei capia sau gogoșari, roșii tăiate cuburi, ardei iute și puțin praz. Diferența o facă însă verdețurile.
Spre exemplu, la ciorbele de legume, porc sau vită se potrivește de minune leușteanul. Pe de altă parte, la ciorba de pui e musai să folosești pătrunjel, la cea de fasole cimbru, la rădăuțeană mărar, iar la cea de miel tarhon. Așadar, când pui borcanele de zarzavat ține cont de acest aspect și pune-le o etichetă ca să le identifici mai ușor când ai nevoie de ele pentru ciorbă.
Câtă sare se pune
Regula generală este să pui 1 lingură de sare la 1 kilogram de zarzavat. Deci dacă ai, în total, 5 kilograme de legume, folosești 5 linguri de sare. Dacă te întrebi ce fel de sare, ei bine, este obligatoriu să pui sare neiodată, pentru că iodul din sare duce la înmuierea excesivă a legumelor, care vor deveni vâscoase. Sarea este cel mai bun conservant alimentar, prevenind alimentația și dezvoltarea microbilor. Așadar, nu este nevoie să folosești aspirină sau alte plicuri de conservant din magazin.
Legumele și verdețurile amestecate cu sare se pun în borcane sau sticle bine spălate, cu gura largă, având grijă să le îndeși ușor cu coada unei linguri. Un alt secret al gospodinelor pentru a preveni „floarea” este adăugarea unei frunze de viță-de-vie peste zarzavatul din borcane, înainte de a pune capacele.
Se pun borcanele într-o oală mare cu apă, aceasta trebuie să ajungă până la gâtul borcanelor/sticlelor, și se lasă aproximativ o oră, din momentul în care apa începe să fiarbă. Borcanele se lasă apoi la răcit în apa în care au fiert, până a doua zi. Se șterg borcanele de apă, se etichetează și se depozitează într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Astfel că, acest zarzavat pentru ciorba la borcan se face foarte rapid și se ține foarte bine pe iarnă.