Prima pagină » National » Cum se produce cutremurul? Se poate ști când va fi următorul seism devastator?

Cum se produce cutremurul? Se poate ști când va fi următorul seism devastator?

05 dec. 2023, 13:09,
BZI.ro, în National

Dacă te-ai întrebat cum se produce cutremurul, acest articol o să te ajute să înțelegi, pas cu pas, această mișcare. În urmă cu câțiva ani, s-a dezvăluit în SUA – cercetarea efectuată de Universitatea din Oregon, publicată în revista Nature, a demonstrat că un cutremur survenit într-o anumită zonă poate declanșa un alt cutremur în altă parte.

Ultimul cutremur extrem de mare produs în România a fost cutremurul din 1977. În cutremurul devastator şi-au pierdut viaţa sute de oameni, iar zeci de clădiri s-au prăbuşit. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, a durat aproximativ un minut şi a distrus şi mii de locuinţe, făcând doar în capitala 1.300 de victime(persoane rănite și moarte), iar la nivel naţional peste 11.000

Cum se produce cutremurul

Cutremurele sunt, în mod obișnuit, rezultatul mișcării plăcilor tectonice. Există și situații în care erupțiile vulcanice pot contribui la generarea acestora. Printre factorii externi implicați se numără prăbușirile care au loc în golurile subterane sau prăbușirea unor formațiuni stâncoase. Știința care se ocupă de cercetarea mișcărilor seismice este cunoscută sub denumirea de seismologie.

Atunci când cutremurele se manifestă cu intensitate, pot deveni surse de catastrofe, afectând sau chiar distrugând construcții, locuințe și/sau întregi localități. În plus, pot declanșa alunecări de teren, incendii, avalanșe, avarii tehnologice sau chiar inundații în urmă distrugerii barajelor hidrotehnice. Cutremurele submarine pot genera tsunami-uri, adică valuri uriașe care se deplasează cu viteze considerabile.

Există două aspecte distincte în studiul cutremurelor: focarul sau hipocentrul, care reprezintă punctul teoretic al ruperii (în ciuda existenței unei zone de fracturare), și epicentrul, punctul de la suprafața Pământului situat vertical față de focar.

De asemenea, este important să facem distincția între magnitudine și intensitate. Intensitatea se referă la efectele resimțite ale unui cutremur, în timp ce magnitudinea cuantifică energia totală eliberată. Evaluarea intensității are loc după producerea cutremurului și se bazează pe o scară cu criterii subiective și empirice. De exemplu, apariția fisurilor la colțurile peretelui, desprinderea tencuielii sau prăbușirea coșurilor de fum reprezintă indicii ale unui anumit nivel de intensitate seismică. Oamenii observă aceste efecte, le notează, iar evaluarea intensității seismice se face în funcție de aceste observații. Este important să subliniem că intensitatea cutremurelor poate varia în funcție de locul în care aceste efecte sunt înregistrate.

În ce zone din România se produc cutremurele

Cutremurele au originea în zonele de interacțiune ale plăcilor tectonice. Toate regiunile cunoscute pentru activitate seismică se găsesc la intersecția a două plăci tectonice. Pe măsură ce aceste plăci continuă să se deplaseze, marginile lor rămân blocate, determinând întinderea lor sub forma unui arc până în momentul în care, printr-un șoc masiv, plăcile se desprind una de cealaltă, generând un cutremur care se resimte la suprafața Pământului și poate dura de la câteva secunde la câteva minute.

România se află pe trei subplăci tectonice principale. Subplaca est-europeană, situată în zona Moldovei, se deplasează de la est către vest. Subplaca Moesică acoperă zona Câmpiei Române și a Dobrogei. Subplaca panonică, care se extinde în zona de vest a țării, interacționează în mod particular în zona Vrancea.

Tensiunile dintre aceste subplăci se traduc prin niveluri ridicate de seismicitate. Sunt numeroase supoziții despre când va fi următorul seism devastator în România. Totuși, există numeroase teorii, dar nimic concret. Nu există tehnologia care să poate să prezică cu exactitate viitorul cutremur mare.

Așadar, în acest articol ai aflat cum se produc cutremurele. Ca o paranteză, trebuie să te informezi constant în legătură cu felul în care ne protejăm de cutremure. Cel mai recent cutremur de intensitate medie s-a produs în urmă cu câteva zile și a avut magnitudinea de 4,8 grade pe scara Riechter. S-a produs în zona seismică Vrancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *