Prima pagină » National » Cum se prezintă starea de sănătate a copilului internat la ATI, din cauza noului coronavirus

Cum se prezintă starea de sănătate a copilului internat la ATI, din cauza noului coronavirus

17 sept. 2020, 21:30,
Bianca Rebegea în National

Ieri, 16 septembrie 2020, a ajuns la ATI, în stare gravă, un copil din România, fiind primul caz de acest fel. În momentul de față, copilul se află în stare staționară. Conform relatărilor primite de la medici, copilul a fost inițial asimptomatic, iar apoi a dezvoltat infecții extrem de grave la aproape toate organele.

Diagnosticul primit de copil este sindromul Kawasaki, ce reprezintă o complicație extrem de rară. În general, aceasta apare la copiii sub 5 ani și constă în inflamarea pereților vaselor de sânge.

”Un copil de 9 ani și 11 luni, venit în spitalul nostru prin transfer de la Buzău. A fost diagnosticat ulterior, de către medicii noștri, cu un sindrom multisistemic inflamator, asociat temporar infecției cu SARS CoV 2”, a declarat unul dintre reprezentanții spitalului.

”A venit într-o stare gravă, cu disfuncție multiplă de organ pe absolut toate organele. Unele dintre acestea s-au remis, starea lui generală este ameliorată. Nu este intubat copilul, momentan este stabil, staționar spre bine, dar are afectare pulmonară și cardiacă.

Absolut toate organele sunt afectate de această hiper-inflamație. Este dependent de oxigen. Copilul este posibil să fi fost infectat în urmă cu 3 săptămâni când părinții au fost pozitivi, dar el nu a fost testat și a fost asimptomatic.

Sindromul acesta poate să apară de la 3 săptămâni până la 6 luni post-COVID”, a declarat unul dintre medicii care îl tratează.

Ce a declarat ministrul Nelu Tătaru, după prima internare a unui copil cu COVID-19 la ATI

În ceea ce privește copilul adus de la Buzău la Bucureşti şi internat la Terapie Intensivă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a reiterat că este în stare bună, nefiind intubat.

„Ştiam de acest pacient de ieri, părinţii infectaţi COVID, el cu o patologie de tip pediatrică de supra infectare, în contextul în care prezenta şi un test pozitiv. E în stare bună, este neintubat. Nu avem cunoştinţă de alţi copii, nici nu avem raportaţi. În acest moment, în Bucureşti sunt 30 de paturi ATI pentru copii, din care patru sunt pentru nou-născuţi. La nivel naţional sunt în jur de 67 de paturi, mai avem încă 17 pături în evaluare, la spitalele judeţene, pentru copii”, a afirmat Nelu Tătaru.

Peste o mie de paturi la secția ATI

Ministrul Nelu Tătaru a menţionat că, în total, sunt 1.050 de paturi de ATI complet dotate pentru pacienţii cu COVID, iar joi sunt 460 de pacienţi în Terapie Intensivă.

Interpelat dacă, în condiţiile în care va creşte numărul de infectări, inclusiv la copii, se vor lua noi măsuri, Tătaru a spus: „Evoluţia ne va arăta şi măsurile, poate şi restrictive, care vor fi impuse. Noi sperăm să menţinem platoul de 1.500 – 1.600 de infectări şi evaluarea să o facem nu numai zilnic, săptămânal şi la cele două săptămâni. Efectul şcolii îl vom vedea la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie”.

Tătaru a ținut să precizeze că va discuta cu directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, întrebat fiind despre afirmaţiile acestuia conform cărora recomandarea transmisă Ministerului Sănătăţii legată de ghidul sanitar pentru şcoli a fost că elevii nu trebuie să poarte mască în clasă, ci doar profesorii.

„Acest ghid este evaluat de Grupul Tehnico-Ştiinţific. Opinia mea este că măsurile care trebuie păstrate sunt masca, distanţarea şi dezinfectantul, precum şi circuitele care trebuie să existe atât în şcoală, cât şi pe holuri…. O să am o discuţie, din câte am avut eu ultima dată cu dânsa opinia era cea generală”, a declarat Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`