Măicuţele de la Mănăstirea Prislop te învaţă cum să prepari cea mai bună varza dulce la cuptor, o reţetă numai bună în zilele de post.
Ingrediente:
- 2 verze
- 2 cepe mari
- 1 ardei gras (roşu sau verde)
- 3 linguri de bulion
- ulei
- mărar uscat
- cimbru
- sare
- 6 căţei usturoi
Mod de preparare:
Varza se curăţa de foile veştede, se spala bine şi se secţionează în două. Se taie apoi în fidelute şi se adauga într-un castron încăpător. Se freacă bine cu sare şi se lasa să stea timp de jumătate de oră. Între timp se toacă ceapă şi ardeii mărunt.
Pune varza într-o cratiţă încăpătoare, împreună cu ceapă şi ardeii graşi. Peste varza adauga apă clocotită, cât să acopere varză. Adaugă oala în cuptorul încins la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute, apoi scoate-o şi adăugă bulionul. Amestecă bine şi adăugă şi cimbrul. Adaugă varza la cuptor timp ce 100 de minute, apoi scoate-o din nou, adauga usturoiul tocat, amesteca bine şi mai coace-o timp de 20 de minute sau mai mult, dacă este necesar.