Tocanul de oaie este o rețetă delicioasă, preparată de ciobanii care migrează periodic cu turmele de oi, vara de la şes la munte şi iarna de la munte la şes.
De aproximativ doi ani, tocanul de oaie se află pe lista produselor protejate de stat. Cei care pot vinde și promova un astfel de preparat sunt proprietarii unei stâne de pe Transalpina, potrivit observatornews.ro. Mulți dintre cei care le-au trecut pragul, au rămas fascinați de gustul deosebit al tocanului de oaie. Printre iubitori se numără și Simona Halep, care s-a arătat mulțumită de gustul inconfundabil. Singurele ingrediente folosite în această rețetă sunt grăsimea și carnea de pe burtă a oii. Grăsimea se fierbe în apă, iar în seul rămas se pun bucățile de carne. Tocanul este astfel gătit la foc de lemne, pe parcursul mai multor ore.
Secretul conservării acestui preparat pentru o iarnă întreagă este următorul: se ia burta de oaie, se spală bine și se întoarce pe dos; în interiorul acesteia, se introduc bucățile de carne friptă, care pot fi consumate, fără grijă, toată iarna. Tocanul de oaie reprezintă mâncarea de bază a ciobanilor aflați în transhumanță.
Atestatul de produs tradiţional le conferă dreptul producătorilor să fie singurii care folosesc numele reţetei.
Tocanul de oaie, o altfel de rețetă
Tocanul de oaie poate fi preparat simplu, însă dacă vă doriți să îmbunătățiți rețeta, mai puteți adăuga și alte ingrediente, de pildă ceapă.
În primul rând, trebuie să cumpărați de la piață sau din magazine pulpă din spate, de oaie sau de miel, aproximativ 3-4 kilograme. Pulpa poate să fie însoțită și de cotlet, mușchi, coastă și neapărat ceva grăsime.
Apoi, pulpa trebuie curățată, tranșată, porționată în bucăți mai măricele, spălată bine și lăsată la scurs. Luați un cean mare, puneți puțin ulei și căliți două cepe mari, tăiate mărunt. În momentul în care ceapa devine aurie, puneți bucățelele de carne și fierbeți totul la foc mare, până când carnea se rumenește. Acum, puneți sare și piper după gust, dar și un vârf de boia de ardei iute. Nu este nevoie să folosiți un capac.
Amestecați bine cu o lingură de lemn, cât să nu se lipească sau se ardă carnea de oaie și ceapa. Carnea trebuie să fie, în permanență, acoperită cu amestecul de ulei cu grăsime.
Servirea se face pe un taler din lemn, pe care ați pus o felie de mămăligă rece. Puneți deasupra bucățile de carne și nu uitați să aduceți la masă și câteva murături. Papilele gustative pot fi activate cu ajutorul țuicii fierte sau a vinului roșu, sec.
Atenție! Această rețetă este numai pentru gurmanzi și pofticioși! Însă, dacă sunteți curioși de cât de gustoasă este, nu mai stați pe gânduri și preparați-o imediat.
Vă urăm poftă bună!