Tinctura de rostopasca se prepara din planta uscata si macinata cu rasnita de cafea pana se obtine o pulbere. Se 20 de linguri de pulbere intr-un litru de alcool si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se zilnic. La final, se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare.
Rostopasca. 14 probleme medicale tratate cu aceasta planta
Rostopasca este un puternic drenor si tonic pentru ficat, stimuland refacerea celulei hepatice. Actioneaza eficient in tratamentul cirozei hepatice, al hepatitei A si B. Pentru toate acestea, se foloseste un amestec din tinctura de rostopasca, armurariu si pedicuta, in proportii egale. Se ia o lingurita de amestec in jumatate de pahar cu apa, de 4 ori/zi, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza 6 luni, perioada in care nu se consuma alcool, tutun, carne, margarina, prajeli.
De asemenea, rostopasca are efect colagog (stimuleaza formarea bilei) si coleretic (favorizeaza eliminarea bilei). Pentru dischinezie biliara, se face un amestec din 1/2 lingura tinctura de rostopasca, 1/2 lingura tinctura de anghinare, o lingura tinctura de sovarv si 1/2 l de apa. Se ia jumatate de pahar din acest remediu, pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de masa. Valabilitatea preparatului este de 48 de ore.
Cum se prepara dulceata de rostopasca si ce poti trata cu ea
Amestecul, in parti egale, din tinctura de rostopasca, tinctura de frunze de mesteacan si tinctura de anghinare este unul dintre cele mai puternice remedii hipocolesterolemiante. Se pune o lingurita de amestec la 100 ml de apa si se bea cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa, timp de minimum 30 de zile.
Tinctura de rostopasca are actiune sedativa asupra centrilor nervosi superiori si, in special, asupra coronarelor. Stimuleaza respiratia si scade tensiunea arteriala. Da rezultate bune in insuficienta cardiaca si angina pectorala. Are actiune antispastica asupra tractului gastro-intestinal. Intern, se iau cate 10-20 de picaturi/zi, dizolvate in ceai sau apa.