Supa de chimen se prepară foarte simplu, are ingrediente foarte accesibile la preț și un gust bogat și aromat.
Această rețetă are multe calități, printre care se enumeră timpul scurt de preparare, gustul deosebit și beneficiile sale după perioadele de excese alimentare.
Rețeta pas cu pas pentru supa de chimen
Ca să o prepari, vei avea nevoie de 1 morcov, de o rădăcină de țelină, de 2 cepe mici, 1 cățel de usturoi, 2 linguri de făină, 1 linguriță de semințe de chimen, 1 linguriță de boia dulce afumată, de 4 linguri de bulion de roșii concentrat, de 2-3 frunze de dafin, de puțin pătrunjel verde, de sare, piper și crutoane din cuburi de pâine aromatizate după bunul plac.
Crutoanele se pun cuburi într-o tavă și se stropesc cu ulei de măsline și condimentele preferate, apoi se dau la cuptorul preîncălzit la 180-200 de grade pentru maxim 5 minute, încât să prindă culoare.
Pentru supă, se taie toate legumele în cuburi mici, se încinge uleiul într-o oală și se adaugă ceapa și usturoiul zdrobit sau mărunțit. Acestea se călesc pe un foc mediu până când ceapa devine transparentă. Apoi, se adaugă restul legumelor tocate și semințele întregi de chimen, care se vor căli pentru câteva minute, amestecând frecvent.
Adaugă acum făina și boia și amestecă pentru 2-3 minute, până au toate legumele un strat de făină, apoi adaugă 1 litru de apă fierbinte și amestecă continuu.
Acum pune foile de dafin, piperul, sarea, iar opțional, dacă ești iubitor de picant, poți adauga chilli sau alt condiment picant, și fierbe totul până când toate legumele se înmoaie. La final, adaugă lingurile de bulion și pune pătrunjelul tocat. O poți servi caldă, împreună cu crutoanele.
Ce beneficii îți aduce consumul său
Chimenul este unul dintre ingredientele cu o aromă puternică, folosit de foarte mult timp pentru preparate culinare și în medicină. Pe lângă aroma sa foarte deosebită, ne aduce și o serie de beneficii în organism, precum o bună sursă de energie, conținând multe vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C, E, B6 și multe minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier și mangan.
De asemenea, contribuie și la îmbunătățirea digestiei și la imunitatea organismului, dar și la tratarea multor probleme respiratorii. Poate rezolva și probleme precum stările de greață, anemia, insomnia și nivelul crescut de oboseală.
Se consumă atât în formă de supă, cât și ca ceai, sau în alte produse de patiserie și ajută inclusiv la pierdea în greutate. Este benefic și pentru controlarea diabetului zaharat, pentru îmbunătățirea colesterolului din sânge, pentru reducerea grăsimii viscerale, la renunțarea fumatului și protejează corpul de bolile transmise prin alimente.
Semințele chimen reprezintă o sursă mare de antioxidanți, ce reduc riscul de boli cardiovasculare, de hipertensiune arterială și de asteroscleroză. În același timp, se cunoaște și faptul că ajută la reducerea inflamației, fără vreun fel de efecte secundare, precum sindromul de colon iritabil și boala inflamatorie intestinală.
Chimenul se poate utiliza în multe moduri, însă o variantă inedită este supa de chimen, care are multiple beneficii pentru organism și care este absolut delicioasă și simplu de realizat.