Pizza vegetariană este o alegere foarte bună pentru cei care doresc o opțiune mai ușoară și mai sănătoasă, fără carne, dar plină de savoare. Aceasta combină o varietate de legume proaspete, brânzeturi delicioase și sosuri aromate, devenind o alegere perfectă pentru vegetarieni și nu numai.
Pizza vegetariană a devenit o alegere tot mai frecventă atât în restaurantele tradiționale, cât și în cele moderne. Cu o bază crocantă și un topping bogat în legume proaspete, aceasta reușește să fie atât delicioasă, cât și sănătoasă. De la clasicele roșii și ciuperci, până la ingrediente mai interesante precum ardeii copți sau rucola, acest preparat oferă o diversitate de arome care pot satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi.
Cum se prepară o pizza vegetariană
Această pizza vegetariană din făină integrală, cu multe legume gustoase și mozzarella light este mult mai sănătoasă decât pizza clasică, bogată în mezeluri grase. Aceasta este ideală pentru masa de prânz sau pentru oricare moment al zilei.
Pentru a ieși o pizza vegetariană extrem de gustoasă ai nevoie de ingrediente precum 500 gr de făină integrală, 150 gr de mozzarella light, un pliculeț de drojdie uscată, 250 ml de apă caldă, o linguriță de ulei, sare, busuioc, oregano, 3 – 4 linguri de suc de roșii sau chiar un sos de ardei capia, măsline fără sâmburi, 100 gr de ciuperci, felii de dovlecei și vinete, o lingură de porumb și un ardei gras.
Drojdia și sarea se amestecă cu apa caldă și se lasă aproximativ 10 minute. Apoi se toarnă maiaua în golul făcut în făină, se amestecă și se frământă până ce se desprinde de vas. Apoi se frământă 5 minute pe masa presărată cu făină și se toarnă o lingură de ulei, se amestecă din nou și se lasă să crească 1 – 2 ore, în vasul acoperit cu folie.
Aluatul se împarte în trei, două părți se pun la congelator, iar una se întinde și apoi se transferă într-o tavă de copt unsă cu puțin ulei. Se unge aluatul de pizza cu suc de roșii, se pun ingredientele de umplutură și se lasă la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius.
Cum să faci cel mai bun aluat
Dacă nu vrei să folosești un foietaj și nici nu vrei să cumperi o pizza gata făcută, află atuncă că un aluat bun reprezintă secretul celei mai bune pizza. Fie că vrei un blat pufos sau crocant, din făină albă sau integrală, este bine să ții cont de câteva trucuri pentru a face un aluat de pizza delicios.
Așadar, cele mai importante ingrediente pentru un aluat de pizza ca în Italia, sunt făina de bună calitate, drojdia, sarea, uleiul de măsline și apa. Aceste ingrediente mai pot fi însoțite și de altele, precum zahărul sau alte condimente, însă fără ele este posibil ca blatul de pizza să nu iasă la fel de crocant, la exterior, pufos în interior și delicios la gust.
Întinderea aluatului de pizza este partea cea mai practică a procesului de preparare a blatului de pizza. Este nevoie de puțină practică, dar este la fel de ușor ca la o plăcintă.
După ce ați terminat de amestecat ingredientele, lăsați aluatul să se odihnească pe blat sau în vasul în care l-ați preparat timp de aproximativ 30 de minute. Acest lucru va permite glutenului să se relaxeze, făcând aluatul mult mai ușor de întins și modelat, care va fi perfect pentru o pizza vegetariană.