Gospodinele se întrec în ciorbe care maid e care mai gustoase, însă nu toate știu cum se prepară, de fapt, adevărata ciorbă de perișoare cu borș. Ingredientele adăugate în plus față de cele cunoscute deja în rețeta clasică oferă un gust mult mai bogat.
Ciorba de perișoare este una dintre cele mai apreciate și consumate ciorbe de la noi. Denumită și borș de perișoare în anumite zone ale țării, zeama caldă și aromată este perfectă în zilele mai friguroase și mai ales pentru mesele în familie.
Cum se prepară, de fapt, adevărata ciorbă de perișoare cu borș
Ciorba de perișoare se prepară din carne de porc, în funcție de preferințe. Se poate folosi carne tocată mai slabă, precum cea de pui ori curcan, dar și carne de porc sau vită. Secretul preparatului este să folosești întotdeauna ingrediente proaspete. Este o ciorbă ușor de pregătit și foarte gustoasă.
Românii iubesc ciorbele de toate felurile, pregătite pe gustul lor. De burtă, de văcuță, rădăuțeană, de perișoare, important este să fie făcute ca la carte și gustul lor să fie inegalabil.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1/2 kg carne de vită; 2 cepe; un morcov; o rădăcină de pătrunjel; o ţelină mică; un cartof mare; 2 ouă; o felie de pâine; o legătură pătrunjel; o legătură mărar; o legătură leuştean; 2 lingurite ulei; un litru borş; sare; piper și apă.
Se taie o ceapă mărunt și se înăbușă în ulei și când devine sticloasă, se scoate din tigaie și se pune la strecurat. Carnea se toacă și apoi se amestecă cu ceapă, ouă, felia de pâine înmuiată și bine stoarsă, pătrunjel tocat, sare și piper. Se formează apoi perișoare mici, iar ca truc pentru a le face cât mai rotunde și pentru a nu se prinde trebuie să îți umezești mâinile cu apă rece înainte de a le face.
În doi litri de apă care clocotește se pun la fiert toate rădăcinoasele, cartofii și ceapa, tăiate cuburi sau rondele subțiri. După ce a fiert zarzavatul, se pune borșul, se mai dă un clocot și se pun perișoarele să fiarbă la foc mic.
Dacă e prea puțină zeamă, se mai completează cu apă. După ce au fiert perișoarele, se trage oaal de pe foc, se pun mărarul și leușteanul fin tocate, se acoperă și se lasă 10 minute.
Cum să obții perișoare care nu se desprind
Ciorba de perișoare este o delicatesă, fiind îndrăgită până și de cei mai mofturoși de la masă. Ca să nu îți dezamăgești membrii familiei cu perișoare destrămate, pune în practică aceste sfaturi utile: folosește carne slabă, fără prea multe grăsimi; adaugă în compoziție orez prefiert, însă care să fie ușor întărit.
El va mai fierbe și când pui perișoarele în ciorbă; folosește albușuri de ou pentru a obține o compoziție închegată; dacă ai o compoziție prea lichidă, adaugă firimituri de miez de pâine pentru a o îngroșa.
Orezul este un ingredient esențial în compoziția perișoarelor. Acesta ajută la legarea amestecului de carne și îi oferă o textură pufoasă. Totuși, este important să folosești o cantitate moderată de orez, pre-spălat și, în unele rețete, puțin fiert înainte. Orezul absoarbe lichidul în timpul fierberii, ceea ce ajută perișoarele să își păstreze forma.
Un alt truc pentru a obține perișoare ferme și pline de savoare este să adaugi în amestec pâine uscată înmuiată în lapte sau apă. Aceasta acționează ca un agent de legare și ajută la menținerea perișoarelor compacte. După ce ai înmuiat pâinea, asigură-te că o storci bine înainte de a o adăuga în amestecul de carne. Astfel, vei obține o ciorbă de perișoare cu borș delicioasă!