Rețeta de sos de gogoșari pentru friptură este ideală ca și garnitură. Aceasta este extrem de delicioasă și are un gust dulce-acrișor. Pentru prepararea sa aveți nevoie de doar câteva ingrediente și 40 minute la dispoziție.
Secretul pentru o mâncare reușită este alegerea legumelor. Trebuie să aveți în vedere că trebuie să fie cât mai proaspete și să nu fie lovite. De asemenea, în funcție de cât zahăr și oțet puneți, la final rețeta poate fi mai dulce sau mai acrișoară. Pentru friptură puteți opta și pentru gogoșarii marinați.
Ingrediente necesare pentru rețeta de sos de gogoșari pentru friptură
Un sos de gogoșari este ideal pentru friptură. Acesta are un gust dulce acrișor și merge de minune cu carnea de porc sau pui la cuptor. Rețeta este simplă și se poate pregăti și pentru iarnă. Ingredientele de care aveți nevoie sunt 500 grame de oțet, 5 kilograme de gogoșari, 500 grame de ulei de floarea soarelui, 800 grame de bulion și 500 grame de zahăr. Pentru condimentare se vor folosi foi de dafin, boabe de piper, boabe de muștar și sare după gust.
Timpul de preparare este de circa 40 minute. Din cantitățile menționate veți obține în jur de 700-800 grame de sos de gogoșari. Pentru a putea fi servit, va trebui să așteptați minimum 2 săptămâni să se mureze. Dacă vă place ca rețetă să fie mai acrișoară, la 5 kilograme de gogoșari se pot înjumătăți cantitățile ingredientelor, astfel, 250 grame ulei, 250 grame oțet de 9 grade și 250 grame de zahăr.
Modul de preparare a rețetei
Mai întâi de toate se vor spăla bine legumele și vor fi curățate de cotoare și semințe. Ulterior, se vor tăia în feliuțe potrivite. Într-o cratiță se va turna uleiul împreună cu oțetul, bulionul și zahărul. Se lasă totul la fiert și se pune sare după gust. Când observați că amestecul începe să clocotească și este omogenizat, se adaugă și gogoșarii. Sosul se va lăsa la fiert timp de 10 minute. Între timp va trebuie să amestecați din când în când. La final, legumele se vor scoate cu ajutorul unei palete și se pun într-un castron.
Următorul pas este sterilizarea borcanelor și a capacelor. Mai întâi de toate, acestea se vor spăla și se vor lăsa la uscat. Ulterior, puteți opta pentru mai multe metode de sterilizare. Una dintre ele este la cuptor. Se introduc vasele, apoi se setează temperatura la 150 de grade și se lasă pentru 20 de minute. Borcanele nu trebuie puse în cuptorul încins deoarece riscați să se spargă. De asemenea, nu se toarnă sosul în borcanele fierbinți deoarece se pot sparge. Va trebui să așteptați ca acestea să se răcească. O altă metodă pentru care puteți opta este cea prin fierbere. Se vor lăsa timp de 10 minute într-o oală cu apă, cât să le acopere.
Ulterior, gogoșarii se pun în vase și se toarnă deasupra și sosul fierbinte. Borcanele se închid ermetic cu ajutorul capacelor și se pun în cuptorul încins, dar cu focul oprit. Se lasă la răcit până a doua zi, apoi se așază la loc răcoros în cămară.
Rețeta de sos de gogoșari pentru friptură este foarte simplă și rapidă de făcut. Aceasta are un gust dulce acrișor și este ideală ca și garnitură. De asemenea, pentru iarnă puteți opta și pentru sosul de roșii. Preparatul este perfect pentru pizza sau paste.