Mult mai populară cu numele de „rachiu”, palinca de cireșe amare este o băutură specifică în nordul Mehedințiului. Doar în această zonă de munte cresc cireșii amari din care se prepară o țuică specială, despre care localnicii spun că trebuie consumată cu măsură. O vei putea prepara și tu dacă ai astfel de cireși în grădină.
Palinca nu este doar o băutură tradițională delicioasă, ci și un adevărat medicament care este 100% natural. Chiar și cercetătorii de peste hotare au recunoscut oficial cu un pahar de țuică băut ocazional aduce organismului niște beneficii imbatabile pentru organismul uman.
Cum se prepară cea mai scumpă palincă de cireșe amare
E important că cireșele după ce sunt culese să fie puse la fermentat, proces care durează în jur de 14-16 zile, mai mult decât la prună sau măr. Este necesar că încăperile unde sunt puse vasele pentru fermentație să aibă o temperatură cât mai constantă sau cu variații cât mai mici și ferite de curenții de aer. Poți să pui vasul cu cireșe la beci, pentru a avea același climat, nu o temperatură ridicată ziua și noaptea scăzută.
Vasul în care pui cireșele trebuie să fie curat, iar cazanul trebuie să-l speli foarte bine cu oțet. Drojdia depusă prin fermentare se îndepărtează pentru că dacă o pui la cazan dă un miros respingător și ia și din esență.
Asupra calității palincii de cireșe își pune amprenta chiar și calitatea cuprului din cazanul de distilare, dar un alt detaliu la fel de important este și vasul în care se păstrează băutura. Astfel că, palinca nu se pune în vas de lemn pentru că își pierde din parfum, aceasta se păstrează doar în damigeană, în vase de sticlă. Așa se face că aroma specifică fructului de cireașă amară se transmite și produsului finit, care se amplifică și se înnobilează prin învechire.
Bună pentru bolile de stomac
Dacă bei regulat în fiecare dimineață, 30 ml de palincă de cireșe amare, echivalează cu efectul consumului a cinci litri de ceai de cozi de cireață. E foarte benefic pentru rinichi sau pentru stomac. Evident, se poate consuma o cantitate modică de palincă sau altă băutură alcoolică doar dacă ai primit aprobarea medicului în grija căruia te afli.
Dacă nu ai voie să consumi deloc băuturi alcoolice, atunci e mai bine să nu servești deloc alcool pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol. Prin urmare, palinca pe cât este de bună consumată în cantități rezonabile, pe atât de năucitoare este dacă bei fără măsură.
De asemenea, consumul de palincă contribuie la protecția inimii și controlează producția de bilă, îmbunătățind digestia. În cadrul unui studiu efectuat de americani, s-a descoperit că o enzimă pe care o conține palinca ajută la tratarea problemelor cardiace și reglează tranzitul intestinal, cu condiția ca palinca băută să fie naturală și consumată înainte de masă, într-o cantitate modestă.
În cantități mai mari de un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați, alcoolul poate fi periculos și pentru persoanele care nu se confruntă cu probleme de sănătate. Prin urmare, trebuie să ai grijă atunci când consumi palincă de cireșe amare.