Bucataria traditionala ardeleneasca este recunoscuta si apreciata pentru mancarurile deosebite. Gurmanzii pot alege de la dulciuri, la ciorbe sau mancaruri mai condimentate. Nu lipsesc nici placintele traditionale, iar placinta romaneasca este un preparat des gatit, mai ales in perioada sarbatorilor. Advertisment Va prezentam pas cu pas una dintre cele mai delicioase placinte din Ardeal.
Ingrediente:
1 kg de faina
4 galbenusuri
1 lingurita de sare
drojdie cat o nuca
untura cat o nuca
Pentru compozitie:
Branza framantata aproximativ 1 kg
4 albusuri
Mod de preparare:
Ingredientele se amesteca si se adauga iaurt, astfel incat sa rezulte un aluat potrivit, nici prea moale, nici foarte tare. Aluatul se intinde, se unge cu untura topita si se presara deasupra faina. Se impatureste in patru, in forma de plic, dupa care se lasa sa stea 15 minute. Aceasta operatiune se repeta de trei ori. Aluatul se intinde din nou, iar peste jumatate din foaie se pun gramajoare de branza amestecata cu albusurile batute spuma.
Citeste si O faci o data si nu te mai saturi de ea. Placinta cu branza te va cuceri pe loc!
Cealalta jumatate de foaie se pune peste partea cu gramajoarele de branza, dupa care se taie cu pintenul, in forma de patrat, si se apasa bine marginile, astfel incat sa nu curga compozitia Se pune tigaia de copt pe foc, se adauga ulei,aproximativ 1 litru, iar bucatile de placinte se coc in uleiul incins. Este esential ca in tigaie sa fie suficient ulei incins, altfel placinta nu va creste asa cum trebuie si nu va fi frageda. Acesta este unul dintre secretele reusitei placintei romanesti din Ardeal.
sursa: vocea transilvaniei