Prima pagină » Culinar » Cum se prăjesc corect cârnații proaspeți la tigaie? Află ce să faci ca să nu mai plesnească

Cum se prăjesc corect cârnații proaspeți la tigaie? Află ce să faci ca să nu mai plesnească

10 ian. 2025, 11:08,
Redacția BZI în Culinar

Cârnații proaspeți prăjiți la tigaie ocupă un loc de cinste pe mesele românilor în perioada rece a anilor. Acest preparat atât de iubit nu este însă atât de simplu de făcut precum pare la prima vedere. Asta pentru că mulți dintre românii nu știu că există o anumită metodă prin care ei pot fi prăjiți, să nu crape și să nu-și piardă din savoare.

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, s-ar putea să ai impresia că știi deja cum se gătesc corect cârnații. Îi gătești de ani de zile și ești mulțumit de rezultate, există însă posibilitatea ca, cu câteva ajustări, să gătești unii dintre cei mai buni cârnați pe care i-ai mâncat vreodată.

Cum se prăjesc corect cârnații proaspeți la tigaie

Pentru români, și mai ales pentru gurmanzi, preparatele tradiționale făcute în perioada sezonului rece cu un adevărat paradis pentru papilele gustative. Fie că vorbim de sarmale, de caltaboș, de carne de porc, nicio masă nu este completă fără cârnații tradiționali.

Fiind atât de iubiți, trebuie să știi care e metoda corectă să prejești cârnații ca să nu mai plesnească și ce să faci înainte să dai drumul la aragaz. Dacă ai cârnați făcuți în casă, cu siguranța gustul va fi unul pe măsură. Dacă i-ai cumpărat din comerț, mai mult ca sigur i-ai băgat la congelator, acest aspect fiind valabil și pentru cârnații de casă dacă nu stai la curte și nu ai afumătoare.

Adu cârnații la temperatura camerei înainte de a-i găti, acesta fiind un pas pe care mulți îl cunosc când vine vorba de gătitul fripturilor, dar este important și pentru cârnați. Scoaterea lor din frigider cu aproximativ 20 de minute înainte de a fi gătiți îi ajută să se gătească mai uniform. În plus, există mai puține șanse ca pielițele să se rupă.

E important să nu-i înțepi înainte să-i pui în tigaie. Deși înțeparea lor reducerea posibilitatea ca cârnații să explodeze, acest pas este inutil atunci când gătești cârnați de calitate superioară. În plus, o mare parte din sucuri se va scurge, rezultând un cârnaț mai uscat și mai puțin gustos.

Adaugă aproximativ o linguriță de grăsime în tigaie

Poate fi ulei de floarea-soarelui, ulei de arahide sau chiar grăsime de gâscă, dacă ai în casă. Folosirea grăsimii adaugă gust și textură cârnaților gătiți, dar dacă ai o tigaie antiaderentă, poți renunța complet la grăsime.

E important să-i întorci la fiecare două minute pentru ca aceștia să se gătească uniform și să capete o culoare aurie-maronie pe toată suprafața. Un cârnaț ar trebui să se gătească între 15 și 20 de minute.

Dacă ai o sondă de temperatură, încearcă să atingi aproximativ 70°C. Scoate cârnații din tigaie și lasă-i să se odihnească timp de câteva minute. Majoritatea cârnii beneficiază de puțin timp de relaxare imediat după ce a fost gătită, iar cârnații nu fac excepție. O perioadă de repaus îi va face mai suculenți și mai fragezi. Poți încerca și o rețetă de fasole cu cârnați.

De asemenea, trebuie să încălzești o tigaie cu bază grea la foc mic spre mediu, pentru că dacă este prea fierbinte, cârnații se vor arde la exterior înainte de a se găti la mijloc. Ai răbdare și lasă-i să se gătească ușor.

Anumite gospodine preferă să prăjească cârnații decât să îi facă la cuptor, pentru că făcuți așa nu oferă tipul de aromă care este tipic pentru prăjire. Atât timp cât aplici aceste trucuri pentru cârnații proaspeți prăjiți la tigaie, nu ai cum să dai greș cu prepararea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025