Prima pagină » Actualitate » Cum se poate ieși la pensie mai devreme. Iată câți bani vor primi, de fapt, acești români
Cum se poate ieși la pensie mai devreme. Iată câți bani vor primi, de fapt, acești români

Cum se poate ieși la pensie mai devreme. Iată câți bani vor primi, de fapt, acești români

23 iul. 2024, 13:23,
în Actualitate

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, multă lume se întreabă cum se poate ieși la pensie mai devreme și ce condiții ar trebui îndeplinite. După cum se știe, o persoană se poate pensiona anticipat, înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. În astfel de situații, după caz, se aplică anumite penalizări pentru cei care aleg să iasă mai devreme la pensie.

În România, pensia anticipată se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, cu condiția ca asiguratul să depăşească stagiul complet de cotizare cu cel puţin 8 ani. În ceea ce privește vârsta standard de pensionare, stagiul minim și cel complet de cotizare, acestea se stabilesc în raport de data nașterii.

Cum se poate ieși la pensie mai devreme

Datorită faptului că speranța de viață tinde să scadă, mulți români se întreabă cum poți să ieși la pensie cu 10 ani mai devreme. Ei bine, noua lege a pensiilor, care devine operațională de la 1 septembrie, stabilește cu câți ani se poate ieși la pensie mai devreme.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a explicat clar care sunt românii care vor putea ieși mai devreme la pensie, conform noului act normativ, potrivit newsweek.ro. Schimbarea majoră este legată de tipurile de pensii care se vor acorda românilor. Una din aceste categorii dispare, anume pensia anticipată fără penalizare.

În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, cu condiția să se fi realizat un stagiu de cotizare cu minimum 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipată cu penalizări se poate obține, însă, tot cu maximimum 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare, dar este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la 8 ani).

Astfel, în prezent, diferența între cele două constă în faptul că, la pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări. Cu toate acestea, cuantumul pensiei cu penalizări este mai mic. Din toamnă, însă, regulile pensionării anticipate vor fi diferite.

Beneficii la pensie, pentru condiții grele la muncă

Ministrul Muncii a mai spus că cei care lucrează în condiții speciale vor avea parte în continuare de beneficii la pensie.

„În ceea ce privește beneficiile pe care le au pensionarii, atât în condiții speciale cât şi în condiții deosebite, dar şi minerii de suprafață, minerii de subteran, cei din zonele de radiații.

În ceea ce priveşte minerii de subteran, reducerea vârstei de pensionare a rămas aceeași, cu 20 de ani, ca şi acum. În ceea ce priveşte reducerile la condiţii generale, avem același spor de grupă pe care le aveam şi înainte, de şase luni pentru condiţii speciale, cât şi de patru luni pentru condiţii deosebite, acestea au rămas.

Avem un punctaj suplimentar la mineri de un punct pe an, la condiții speciale de 0,5 puncte pe an, la acestea avem o reducere a vârstei de pensionare cu 10 ani. Este drept că în vechea lege reducerea era de 13 ani, acum a scăzut la 10 ani, iat la condiții deosebite reducerea, care era de 10 ani, acum a scăzut la 7 ani”, a mai completat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *