Prima pagină » Culinar » Cum se păstrează drojdia proaspătă și pentru cât timp
Cum se păstrează drojdia proaspătă și pentru cât timp

Cum se păstrează drojdia proaspătă și pentru cât timp

09 apr. 2020, 13:15,
în Culinar

Cum se păstrează drojdia proaspătă și drojdia uscată astfel încât să nu-și piardă calitățile și după data expirării află în continuare! În sfârșit, ai găsit drojdie la magazin, ai luat o cantitate mai mare decât îți este necesar iar acum trebuie să faci cumva să o păstrezi cât mai mult timp. Iată care sunt cele mai bune metode de a păstra atât drojdia proaspătă, cât și pe cea uscată.

Drojdia proaspătă este cea mai pretențioasă când vine vorba de păstrare, nu de alta, dar își poate pierde foarte repede calitățile, după deschiderea pachetului. Drojdia proaspătă are o culoare deschisă, textura groasă și un miros plăcut, ușor acru. Se sfărâmă cu ușurință în mâini atunci când se folosește pentru preparate. Iată cum să procedezi ca să beneficiezi de calitățile ei cât mai mult timp, în caz că ai mai multă drojdie proaspătă cumpărată.

Cum se păstrează drojdia proaspătă – la ce temperatură și cât timp

Află în continuare unde se depozitează drojdia proaspătă, la ce temperatură și, cel mai important, pentru cât timp!

În frigider

Drojdia proaspătă rezistă aproximativ 10-12 zile la frigider, după ce a fost desfăcut pachetul. Douăsprezece zile este termenul limită pentru menținerea drojdiei în frigider, deoarece după 5-6 zile începe să se închidă la culoare, iar stratul exterior de culoare închisă va trebui îndepărtat înainte de a o utiliza la preparare. Nu de alta, dar dacă nu îndepărtezi pojghița închisă la culoare, aceasta va împiedica creșterea aluatului. La gătit se folosește doar partea deschisă la culoare a drojdiei, doar aceea este bună.

În congelator

Se scoate drojdia din ambalajul original, se taie în bucăți de aproximativ 20 de grame care se pun în folie de copt, se strâng bine la capete, se pun într-o pungă de plastic și apoi se depozitează în congelator pentru maximum 6 luni. De fiecare dată când ai nevoie de drojdie, se scoate câte unul dintre pachețelele făcute și se lasă la decongelat la frigider, pentru a se dezgheța treptat și nu brusc, la temperatura camerei.

Metoda de verificare a drojdiei proaspete

Drojdia se dizolvă într-o cantitate mică de apă călduță, cu puțin zahăr și făină. Dacă după câteva minute începe să se activeze și să facă spumă, atunci poate fi folosită, fiind activă.

Cum se păstrează drojdia uscată

Drojdia uscată este versatilă și preferată de mulți pentru calitățile sale, mai ales că este rezistentă în timp. Aceasta se păstrează într-un loc uscat, întunecos și răcoros.

După deschiderea ambalajului, calitatea drojdiei se deteriorează pe zi ce trece, așa că trebuie să fii atentă unde o depozitezi. Durata maximă de folosire a drojdiei uscate după deschiderea pachetului este de maximum 14 zile.

Dacă vrei să reziste mai mult și să-și păstreze calitățile active aceasta se pune într-un borcan de sticlă uscat foarte bine, cu capac etanș care se depozitează apoi la rece, la frigider. În aceste condiții, drojdia uscată poate fi păstrată până la 6 luni.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *