Gogonelele cu usturoi nu trebuie să îţi lipsească din cămară. Acestea sunt delicioase şi pot fi servite cu numeroase mâncăruri. Iată o reţea savuroasă şi uşor de pregătit:
Ingrediente:
- 1 rădăcina ţelina
- piper
- 250 g ceapă alaba
- 5 kg gogonele
- 2 rădăcini hrean
- 250 g morcov
- 3 căpăţâni de usturoi
- muştar
- sare grunjoasa
- crenguţa vişin
Mod de preparare:
Se spala bine legumele;Morcovii se taie în rondele; Ceapă se taie în jumătăţi; Rădăcinile de hrean se taie pe lungime; Se pune pe fundul borcanului rădăcină de hrean, apoi legumele cu frunzele de ţelina printre ele;Se fierbe 5 l de apă, iar pentru fiecare litru câte o lingură cu sare şi jumătate de linguriţă de boabe piper şi muştar; Se dau câteva clocote până se dizolvă sarea, apoi se ia saramura de pe foc şi se lasa să se răcească; Se toarnă saramura peste legumele din borcan, care se acoperă provizoriu până a doua zi;
A doua zi se zdrobeşte usturoiul şi se adăugă în borcane împreună cu frunzele de hrean;Se pun n cruce crenguţele de vişin, pentru a ţine gogonelele în lichid; Se capsează borcanele şi se răstoarnă.