Prima pagină » Sanatate » Cum se măsoară corect tensiunea arterială? Explicația medicului Florin Mitu – VIDEO

Cum se măsoară corect tensiunea arterială? Explicația medicului Florin Mitu – VIDEO

13 mart. 2023, 10:11,
în Sanatate

Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE cum se măsoară corect tensiunea arterială. Iată care sunt pașii ce trebuie urmați.

În vremuri nu de mult apuse, măsurarea tensiunii arteriale se realiza cu un stetoscop, o manșetă și o pompiță. În prezent, însă, medicina a evoluat, iar tensiunea se măsoară cu ajutorul unor aparate digitale cu senzori și display. Pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale, se recomandă ca persoana să fie așezată cu spatele sprijinit și cu picioarele neîncrucișate cu cel puțin cinci minute înainte de efectuarea testului. În cazul în care persoana poartă mânecă lungă, ea trebuie ridicată în așa fel încât manșeta aparatului să se afle pe partea superioară a brațului. În timpul testului, este necesar ca persoana să nu se agite și să încerce să se relaxeze, pentru a nu influența rezultatul.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială? Prof. dr. Florin Mitu: „Tensiunea depinde de vârstă, dar depinde foarte mult și de cum luăm această tensiune arterială”

Medicul Florin Mitu susține că tensiunea arterială depinde foarte mult de vârstă, dar contează și cum este măsurată. Potrivit acestuia, pentru luarea corectă a tensiunii arteriale, există zece pași, care nu trebuie ignorați. În primul rând, persoana trebuie să fie relaxată în timpul testului. Tensiunea se ia în poziție șezândă, iar pacientul trebuie să fie calm, liniștit, nu după ce a alergat, a fumat sau a făcut o activitate fizică intensă ori după un stres important.

„Tensiunea depinde de vârstă, dar depinde foarte mult și de cum luăm această tensiune arterială. Sunt, să spunem, zece pași de luarea corectă a tensiunii arteriale, pe care îi învățăm studenții să-i ia. Deci persoana trebuie să fie relaxată în momentul în care îți ia o tensiune. De obicei, se ia în poziție șezândă, relaxați, nu după ce ai alergat, nu după ce ai fumat măcar cu două ore, nu după ce ai făcut o activitate fizică intensă sau după un stres important. Dacă ai aceste condiții, într-o cameră liniștită, la o temperatură oprimă, se ia tensiunea arterială. Învățăm studentul să folosească manșeta adecvată pe brațul pacientului. Sunt persoane mai obeze, care au brațul mai mare și atunci folosim o altă manșetă, față de o persoană care are brațul normal.”, a declarat medicul Florin Mitu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Porf. dr. Florin Mitu: „Brațul trebuie să fie la nivelul inimii”

Poziționarea manșetei trebuie să fie la două laturi de deget deasupra plicii cotului, după care se palpează artera și se verifică pulsul. În locul în care acesta se simte, trebuie fixat stetoscopul, în cazul în care măsurarea tensiunii arteriale se realizează clasic. Aceste reguli trebuie avute în vedere și trebuie adaptate, dacă persoana alege să folosească un aparat electronic în acest scop. De asemenea, brațul pe care se află manșeta trebuie să fie la nivelul inimii, pentru că această poziție este una prielnică pentru un rezultat cât mai aproape de adevăr.

Medicul Florin Mitu trage un semnal de alarmă în privința manșetelor de antebraț pentru măsurarea tensiunii arteriale, deoarece acestea dau erori, se depărtează, apare o distanțare mai mare de la nivelul inimii și, astfel, tensiunea este influențată.

„Această poziționare a manșetei trebuie să fie la două laturi de deget deasupra plicii cotului, să palpăm artera, să vedem dacă simțim pulsul și acolo se fixează stetoscopul, dacă luăm clasic. Dacă luăm cu un aparat electronic, cum se găsesc acum peste tot, trebuie să reținem aceste lucruri. Dar brațul trebuie să fie la nivelul inimii, pentru că în această poziție ne apropiem de valoarea cât mai bună a tensiunii centrale. Să nu folosim manșete de antebraț, acestea ne dau erori, se depărtează, apare o distanțare mai mare de la nivelul inimii și, desigur, și tensiunea este influențată.

Deci manșeta se așează la nivelul brațului, cu două laturi de deget, fixăm latura inferioară a manșetei și, desigur, după aceea începem să umflăm, timp în care nu vorbim, suntem relaxați și, desigur, vedem tensiunea. În momentul când observăm maxima, aceea e tensiunea maximă.”, a adăugat prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *