Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Cum se manifesta POJARUL la copii si cum tratam boala
Cum se manifesta POJARUL la copii si cum tratam boala

Cum se manifesta POJARUL la copii si cum tratam boala

03 feb. 2014, 12:33,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:39486;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Pojarul sau rujeola este o afectiune virala ce evolueaza cu febra mare (40° C) si o eruptie specifica pe tot corpul.
Pojar: simptome si evolutie
Eruptia are caracter de urticarie, bubitele putand fi izolate sau grupate. Dupa contactul cu un alt copil bolnav de pojar, urmeaza o perioada de incubatie intre 8-11 zile.
Primele simptome ale pojarului

Vezi si: 

Rubeola 

Debutul pojarului este gradat, cu febra moderata (38°-39° C), insotit de indispozitie, conjunctivita si faringita sau chiar laringita.
La inceput, febra, starea proasta si raguseala vor fi puse pe seama unei „raceli”. Specific, in aceasta perioada preventiva este semnul Koplik: bubite albe, asezate pe o zona inrosita, cu diametrul de cativa milimetri, pe mucoasa jugala, in dreptul ultimilor molari. Aspectul lor este asemanator grauntelor de gris sau stropilor de var. Acest semn apare in a doua zi de boala si ajuta la un diagnostic precoce.

Vezi si: Metode de a evita imbolnavirea de pneumonie
 

Perioada eruptiva a pojarului
Perioada eruptiva a rujeolei incepe din a patra zi, cu febra mare, stare generala alterata si o eruptie „stropita”, de la cap si gat spre trunchi si pe membrele inferioare.

Petele sunt de culoare roz, cu margini neregulate, usor dintate, reliefate si catifelate la pipait. Pe copil aceste pete „il mananca”. Eruptia dispare in aceeasi ordine in care a aparut, cam dupa o saptamana, odata cu febra. Bolnavul de pojar ramane inca zece zile cu o stare de oboseala si cu o tuse suparatoare. Mami.ro 

Vezi si: Beriglobin p, solutie injectabila 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *