Prima pagină » Sanatate » Cum se manifestă o urticarie alergică și cum poți scăpa de disconfort

Cum se manifestă o urticarie alergică și cum poți scăpa de disconfort

10 ian. 2025, 09:22,
în Sanatate

O urticarie alergică se manifestă printr-o umflătură roșie ridicată sau pete pe piele. Este un tip de inflamație și apare atunci când corpul are un răspuns imunologică. Reacțiile alergice apar atunci când sistemul imunitar intră în contact cu unul sau mai mulți alergeni, respectiv proteine care sunt inofensive pentru multe persoane, dar cauzează un răspuns celor sensibile.

Urticaria se manifestă prin mâncărime, dar s-ar putea să simți și arsuri sau înțepături. Poate fi la fel de mică precum un vârf de deget sau la fel de mare ca o farfurie.

Cum se manifestă o urticarie alergică

Uneori, umflăturile se unesc pentru a forma zone mai mari, numite plăci. O urticarie alergică tinde să dispară în decurs de 24 de ore, deși poate fi vizibilă timp de câteva zile sau mai mult. Forma acută nu durează foarte mult, ci mai puțin de șase săptămâni, în timp ce varianta cronică se manifestă de cel puțin două ori pe săptămână, timp de mai mult de șase săptămâni. Urticaria cronică este un tip al afecțiunii ce nu are o cauză evidentă, fiind o formă idiopatică. Există, de asemenea, o urticaria fizică ce poate apărea când ești în frig, căldură sau soare. Unii oameni reacționează la vibrații sau presiune, exerciții fizice sau transpirație. Această formă apare, de obicei, în decurs de o oră după expunere și poate fi, de asemenea, cronică.

Oricine poate face urticarie, mai ales o persoană ce reacționează la multe tipuri de alergeni. Cele care nu reacționează pot experimenta o urticarie alergică o dată sau de câteva ori în viața lor. Se pare că există o relație între forma acută și afecțiuni precum astmul, rinita alergică și erupția cutanată atopică, în special la copii. De asemenea, este posibil să fii afectat în perioade de stres extrem. Umflătura arată diferit în funcție de persoană și de situație și pot apărea oriunde pe corp. Semnele formei acute includ umflături roșiatice ce cauzează angioedem, mai ales în jurul buzelor, ochilor și în interiorul gâtului. În multe privințe, urticaria cronică și cea acută pot arăta asemănător, astfel că pot fi mâncărimi, umflături ridicate care devin mai deschise la culoare în centru și sub presiune. Cu toate acestea, tipul cronic poate schimba dimensiunile și formele, iar umflăturile apar, dispar și apoi reapar cel puțin la fiecare câteva zile pentru perioade lungi de timp, chiar luni sau ani.

O urticarie alergică acută este o reacție imunologică la ceva ce introduci în corpul tău, cum ar fi alimente, băuturi sau medicamente, sau la ceva ce atingi. Pielea are celule imune, numite celule mastocite. Când acestea intră în acțiune, ele eliberează substanțe chimice, inclusiv una numită histamină, ce este motivul pentru care se formează umflătura. De asemenea, poți face urticarie alergică dintr-o varietate de alte motive. Unele dintre acestea includ o infecție, stres sau presiune fizică asupra pielii tale. Nu este neobișnuit ca specialiștii să nu poată determina exact ce a cauzat afecțiunea, deoarece forma cronică nu este, de obicei, cauzată de alergii, ci pot fi provocate de infecții cu bacterii sau virusuri ori ca urmare a altor afecțiuni medicale, cum ar fi lupusul. În aceste cazuri, este considerată a fi o formă idiopatică sau spontană.

Cum poți scăpa de disconfort

Un specialist poate diagnostica o urticarie alergică prin examinarea pielii. Testele alergologice pot ajuta la identificarea factorului declanșator al unei reacții, dar acest lucru este adevărat, în principal, pentru urticaria acută. Cunoașterea cauzei te poate ajuta să eviți alergenii și inflamația care vine cu aceștia. În timpul testului cutanat, medicii testează diferiți alergeni pe piele, iar dacă devine roșie sau se umflă, înseamnă că ești alergic la acea substanță. În plus, un test de sânge poate verifica prezența anticorpilor specifici în sânge. Corpul produce anticorpi pentru a lupta împotriva alergenilor, iar în cazul în care există prea mulți, poți dezvolta urticarie.

De cele mai multe ori, urticaria dispare fără tratament, însă medicul îți poate recomanda medicamente și îngrijire la domiciliu pentru a te ajuta să te simți mai bine și pentru a reduce șansele de recidivă. Antihistaminicele blochează efectele histaminei și pot fi luate pe cale orală sau topic, aplicându-se pe pielea afectată. Acest tratament ameliorează mâncărimea provocată de urticarie și face ca reacțiile alergice să dispară sau să devină mai puțin severe. În funcție de gravitatea umflăturii, medicul îți poate recomanda medicamente antialergice zilnice. Pentru forma cronică, ce este mai greu de tratat, poate discuta despre injecții lunare cu medicamente care blochează răspunsurile imunologice. Pentru a ameliora simptomele, încearcă să faci un duș sau o baie rece, poartă haine largi și aplică niște comprese reci. O cremă cu hidrocortizon sau antihistaminică, disponibilă fără prescripție medicală, poate ameliora mâncărimea și umflarea. Pentru majoritatea oamenilor, o urticarie alergică nu cauzează probleme serioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025