Litiaza renală sau pietrele la rinichi sunt mase solide ori cristale care se formează din substanțe, cum ar fi minerale, acizi și săruri, în rinichii tăi. Pot fi la fel de mici ca un bob de nisip sau, rar, mai mari decât o minge de golf. Pietrele la rinichi sunt, de asemenea, numite calculi renali sau nefrolitiază.
Poate dura până la trei săptămâni pentru ca pietrele la rinichi să treacă de la sine. Chiar și câțiva calculi renali mici pot provoca dureri extreme în timp ce trec prin tractul urinar și ies din corp. Este posibil să ai nevoie de un specialist pentru a sparge și a îndepărta o piatră care nu poate trece de la sine.
Cum se manifestă litiaza renală
Cel mai comun simptom atunci când te confrunți cu litiaza renală este durerea în partea inferioară a spatelui, abdomenului sau lateral. S-ar putea să simți că se extinde de la zona inghinală până în partea laterală. Poate fi o durere surdă sau ascuțită și severă. Uneori, este numită durere colică pentru că poate deveni mai intensă. Alte simptome ale pietrelor la rinichi includ greață și vărsături, urină cu sânge, durere la urinare, incapacitatea de a urina sau senzația frecventă de a urina. Acestora li se adaugă febra sau frisoanele. Pietrele mai mici pot să nu cauzeze durere sau alte simptome.
Urina ta conține minerale, acizi și alte substanțe, cum ar fi calciu, sodiu, oxalat și acid uric. Când ai prea multe particule din aceste substanțe în urină și prea puțin lichid, ele pot începe să se lipească între ele, formând cristale sau pietre. Litiaza renală se poate forma în decurs de luni sau ani, iar pietrele pe bază de calciu pot apărea atunci când consumi alimente bogate în oxalat sau sărace în calciu și nu bei suficiente lichide. Calculii oxalați sunt cel mai comun tip de pietre la rinichi. În plus, consumul de proteine animale (carne de vită, păsări de curte, porc, ouă și pește) poate duce la formarea pietrelor de acid uric, în timp ce infecțiile repetate pot duce la un calcul în formă de coarne de cerb, o piatră de rinichi foarte mare care trebuie îndepărtată chirurgical. O afecțiune moștenită, numită cistinurie, cauzează pietre de cistină. Aceasta este o substanță formată din doi aminoacizi cisteină legați împreună. De asemenea, fibroza chistică, diabetul, guta, hipertensiunea arterială, niveluri ridicate de calciu în urină, boala inflamatorie intestinală, chisturile renale, obezitatea, osteoporoza, boala paratiroidă, hiperoxaluria primară și hemiplegia pot provoca litiaza renală.
Cum poți scăpa de pietrele la rinichi
Specialiștii folosesc imagistica, analizele de sânge și de urină pentru a diagnostica litiaza renală. Dacă medicul suspectează că ai un calcul renal pe baza simptomelor și examenului fizic, este posibil să ai nevoie de unul sau mai multe examinări. Astfel, poate testa urina pentru sânge, cristale formate din pietre și semne de infecție. Radiografiile, tomografiile computerizate (CT) și ecografiile pot ajuta specialistul să vadă dimensiunea, forma, locația și numărul pietrelor. Un medic poate folosi analize de sânge pentru a verifica funcția rinichilor, a detecta infecții și a căuta niveluri ridicate de calciu sau alte condiții care ar putea duce la formarea pietrelor.
Dacă ai o piatră mică ce este probabil să treacă de la sine, medicul îți va cere să monitorizezi simptomele până când aceasta va trece în urină. Este posibil să prescrie medicamente care să îți reducă disconfortul. Calculii mai mari necesită tratament în funcție de dimensiunea, locația, dacă provoacă infecții sau simptome și alți factori. Dacă aveți un calcul mare sau o obstrucție ori dacă un calcul nu se elimină de la sine în câteva săptămâni, medicul îți va recomanda proceduri pentru a-l sparge sau îndepărta. Aproximativ 80 la sută dintre pietrele la rinichi pot trece de la sine, însă timpul necesar pentru a elimina un calcul renal depinde de dimensiunea și locația acestuia. O piatră mai mică de 4 milimetri poate dispărea în una până la două săptămâni, însă în cazul uneia mai mari ar putea dura aproximativ două până la trei săptămâni pentru a trece complet. Odată ce piatra ajunge în vezica urinară, de obicei trece în câteva zile. Dacă te confrunți cu litiaza renală, asigură-te că un specialist te evaluează pentru a verifica dacă există blocaje sau alte complicații.