Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Cum se manifesta hipertensiunea pulmonara
Cum se manifesta hipertensiunea pulmonara

Cum se manifesta hipertensiunea pulmonara

17 aug. 2020, 10:48,
în Sanatate

Cum se manifesta hipertensiunea pulmonara? Suferiți de respirație greoaie la efort, fără să fi fost identificata nicio cauză? Poate fi hipertensiune pulmonară, o afecțiune severă și gravă care poate duce la insuficiență cardiacă.

Cum se manifesta hipertensiunea pulmonara

Hipertensiunea pulmonară este o boală caracterizată prin presiune arterială anormal de ridicată în arterele pulmonare mici, care se opune fluxului de sânge către plămâni. Pentru a compensa, ventriculul drept al inimii, care trimite sânge în plămâni pentru reoxigenare, trebuie să lucreze mai mult. Când nu mai are succes, apare disconfortul respirator la efort. În stadiu avansat, pacientul poate dezvolta insuficiență cardiacă, care este fatală pe termen scurt dacă nu este tratată.

Cauze

Hipertensiunea pulmonară poate fi sau nu asociată cu diferite afecțiuni, în special cardiovasculare sau pulmonare. Specialiștii disting cinci forme ale bolii care implică mecanisme diferite, care corespund unor cauze diferite.

Grupa 1: hipertensiune arterială pulmonară. Această boală rară și severă poate fi fatală în câțiva ani. Se datorează unei remodelări a căptușelii arterelor pulmonare, determinând îngroșarea acesteia. Adesea apare fără o cauză identificată sau într-un context ereditar, dar poate fi legată și de anumite boli, cum ar fi probleme cardiace congenitale sau infecție cu HIV. Poate fi indusă și de medicamente sau toxine.

Grupa 2: hipertensiune pulmonară datorată bolilor cardiace
Grupa 3: hipertensiune pulmonară asociată cu boli respiratorii și / sau hipoxie (lipsa aportului de oxigen in țesuturi). Rezultă, de exemplu, din boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), patologii respiratorii de somn sau anomalii de dezvoltare.
Grupa 4: hipertensiune pulmonară legată de boala tromboembolică cronică. Este obstrucția vaselor de către un cheag de sânge
Grupa 5: alte cauze: sarcoidoză, tumori care comprimă vasele, boli renale cronice etc.

Simptomele hipertensiunii pulmonare

Hipertensiunea pulmonară se exprimă prin scurtarea respirației la efort. La început, disconfortul respirator se manifestă în timpul unui efort puțin susținut (urcarea scărilor). Apoi activitățile fizice zilnice devin dificile la cea mai mică mișcare. Această lipsă de respirație poate provoca disconfort (amețeli, vertij etc.).

Subiecții afectați sunt foarte obosiți din cauza alimentării slabe de oxigen în sânge.

Pe măsură ce boala progresează, pot apărea diverse alte simptome: edem al picioarelor și gleznelor (legate de dezvoltarea insuficienței cardiace drepte); senzație de strângere în piept; tulburări de ritm cardiac, palpitații; tuse (rar sângeroasă).

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`