Coxartroza se manifestă prin simptome de tipul durerii și rigidității în articulația șoldului, legate de țesuturile moi. De obicei, afectează cartilajul care amortizează articulația și, uneori, membrana sinovială care o lubrifiază.
Artrita cauzează inflamație și umflare în aceste țesuturi sau le uzează. Dacă se distrug, articulația nu va avea suficientă amortizare sau lubrifiere când se mișcă, iar dacă se umflă, poate deveni rigidă.
Coxartroza, simptome și cauze
Cel mai adesea, coxartroza are simptome de osteoartrită, care este pur și simplu uzura articulației. Mai puțin frecvent, tipurile inflamatorii de artrită pot afecta șoldurile, cum ar fi artrita reumatoidă. Aceasta este un tip diferit de boală. De obicei, artrita inflamatorie afectează multe părți ale corpului deodată, nu doar articulațiile mari, cum ar fi șoldurile. Pe lângă durerea articulară, aceste afecțiuni cauzează adesea și alte simptome. Tipurile de boli reumatologice care pot afecta șoldul includ artrita reumatoidă, spondiloartrita, artrita idiopatică juvenilă, guta, pseudoguta, artrita septică, artrita asociată lupusului și artrita soasociată bolii Lyme.
Pe lângă aceste simptome, coxartroza poate cauza durere și rigiditate atunci când articulația șoldului se mișcă, dificultate la aplecare sau mers șchiopătat, o senzație de blocare atunci când îți miști șoldul și un sunet de trosnire atunci când se mișcă. Osteoartrita șoldului este, în principal, rezultatul uzurii normale a articulației. Șoldurile suportă multă greutate și stres de-a lungul vieții din activități normale, precum mersul pe jos, așezatul și ridicatul. Pe măsură ce îmbătrânești, este normal ca acel cartilaj din articulații să înceapă să se uzeze. Factorii atribuiți stilului de viață, factorii genetici, leziunile și bolile pot contribui la uzura cartilajului din articulație mai devreme. De asemenea, pot crește riscul de a dezvolta coxartroză pe parcursul vieții.
Factorii de risc pentru dezvoltarea unor simptome de coxartroză includ vârsta înaintată, ocupațiile sau sporturile care pun stres repetitiv pe articulația șoldului, greutatea suplimentară aplicată corpul atunci când mergi, leziuni sau intervenții chirurgicale anterioare (artrită post-traumatică), articulație aliniată incorect (displazie de șold) și istoric familial de osteoartrită. Artrita inflamatorie nu este cauzată de uzură, deși inflamația poate declanșa schimbări degenerative în articulațiile. Cele mai multe afecțiuni inflamatorii sunt tulburări autoimune, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar funcționează defectuos și atacă propriile țesuturi, declanșând inflamația. Factorii de risc pentru dezvoltarea artritei inflamatorii includ anumite mutații genetice, anticorpi autoimuni și istoricul familial sau personal de boală autoimună.
Măsuri de tratament disponibile pentru inflamație
Diagnosticarea unor simptome de coxartroză începe cu un examen fizic al articulației șoldului. Un medic va testa amplitudinea mișcărilor și nivelul durerii și va observa cum mergi, apoi va face radiografii pentru a căuta semne de umflare, eroziune sau alte schimbări degenerative. Dacă suspectează artrită inflamatorie, s-ar putea să faci analize de sânge pentru a verifica anumite indicatori.
Cel mai bun tratament pentru artrita șoldului depinde de tip și de severitate. Indiferent de formă, specialiștii încep, de obicei, prin recomandarea unor terapii conservatoare și a unor schimbări de stil de viață. Tratamentul conservator pentru artrita de șold include modificări ale stilului de viață pentru a reduce stresul asupra articulației șoldului, cum ar fi pierderea în greutate, schimbarea locului de muncă sau oprirea anumitor activități. Ai putea beneficia de utilizarea unui dispozitiv de mers asistat, cum ar fi un baston. Atât căldura, cât și frigul pot reduce durerea de artrită în moduri diferite. Pachetele cu gheață sau cele cu gel sunt utile pentru reducerea inflamației, în timp ce compresele calde sau băile pot ajuta la relaxarea unei articulații rigide. Exercițiile ușoare sunt importante pentru menținerea flexibilității și forței articulațiilor, mai ales atunci când reduci alte activități. În acest sens, un fizioterapeut îți poate oferi sfaturi. Analgezicele fără prescripție, în special medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, reduc atât inflamația, cât și durerea. Produsele topice pentru ameliorarea durerii pot fi, de asemenea, utile. Pe măsură ce artrita progresează, medicul ar putea sugera injecții terapeutice sau medicamente pentru a o încetini.
Tratamentele chirurgicale pentru artrita șoldului includ artroplastia, procesul în care un chirurg taie osul și cartilajul deteriorat de pe mingea și cavitatea articulației șoldului și înlocuiește suprafețele cu o capac metalic și o carcasă. Aceste suprafețe se mișcă una împotriva celeilalte fără frecare sau durere. Procedura de înlocuire totală înlocuiește cavitatea șoldului și capul osului femural cu o proteză, care de obicei durează câteva decenii. Deși nu există niciun leac pentru osteoartrită, diverse măsuri de tratament pot contribui la gestionarea unor simptome de coxartroză.