Cum se manifestă COVID-19 la copii. Simptomele diferă de cele ale adulților. Mihai Gafencu, medic pediatru, atenționează părinții referitor la simptomele pe care cei mici le pot avea, dacă se infectează cu noul coronavirus. Majoritatea simptomelor sunt atipice și tocmai de aceea trebuie să fie foarte atenți.
”La copil, nu manifestarea respiratorie uneori domină, ci și tulburarea gastro-intestinală. Semnalul care a ajuns până și anecdotic, de pierdere a gustului și mirosului, la copil nu prea se întâmplă, sau dacă îl pierd, poate nu-l relatează în măsura în care adultul a făcut-o, pentru că procentele sunt mult mai mici din studiile făcute până acum pe copii.
Părinții să fie atenți în primul rând la simptomele întotdeauna prezente, și anume febra și starea de oboseală”, spune medicul Mihai Gafencu, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii, pentru Europa FM.
De asemenea, medicul pediatru consideră că cei mici ar trebui să se bucure de pauze mai lungi.
”Am recomandat încă din august chiar mărirea pauzelor cu câteva minute, tocmai ca toți copiii să simtă că se face ceva și înspre ceva ce lor le poate plăcea mai mult”, a adăugat el.
Ce a răspuns un elev din Bucureşti la întrebarea: ”De ce nu porți mască de protecție?”
Anul şcolar 2020-2021 nu a debutat după cum se aşteptau autorităţile. Un elev din Bucureşti a uimit pe toată lumea cu răspunsul pe care l-a dat la întrebarea ”De ce nu porți mască de protecție?. Regulile impuse de autorităţi nu sunt respectate, cum ar fi normal.
Deşi elevii stau la distanță unui față de celălalt, la porţile instituţiilor de învăţământ, părinţii se bulucesc şi dimineaţă şi la prânz, mulţi, fără să poarte mască.
După 4, 5 sau chiar 6 ore, în care stau închişi în săli, tinerii din clasele mai mari se adună la cafenele şi în parcuri, scriu cei de la StirileProtv.
Ce răspuns a dat un elev din Bucureşti la întrebarea: ”De ce nu porți mască de protecție?”
Înainte de a ajunge la şcoală, elevii de liceu îşi iau doză de energie în fața cafenelelor şi se îmbrăţişează cu colegii cu care vor sta distanţaţi în clase. În şcoală, respectă triajul epidemiologic obligatoriu, masca de protecţie şi sensurile unice de pe holurile unităţilor de învăţământ.
Elev, întrebat despre purtarea măștii: “Eu mi-o mai las jos că nu pot să respir, adică mă sufoc. Dar aşa în pauze oricum ieşim şi dacă ieşi la ţigara nu-ţi pui masca pe faţă şi tot aproape stăm, dar oricum în toate liceele se întâmplă asta″.
Părinților nu le pasă de reguli
Distanţa nu este respectată la poarta şcolii nici de părinţi. Cei din clasele mici, cu măşti pe fețe, sunt traşi cu greu prin mulţime. Aici îi aşteaptă învăţătoarea care, dincolo de gard, le impune să păstreze distanţa. Înţelegători se conformează repede deşi, din curtea unităţilor de învăţământ îşi văd părinţii lipiţi în continuare de gard umăr lângă umăr.
Profesorii şi specialiştii în educaţie vorbesc despre o criză care va forţa schimbarea sistemului de educaţie din România . De la orele online până la modul în care sunt organizate şi dotate clasele.
Pe 17 septembrie au fost 1.679 de cazuri noi de COVID-19, al doilea cel mai mare bilanț transmis de autorități după recordul negativ înregistrat miercuri. Alți 27 de români au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 460 de pacienți.