Prima pagină » Sanatate » Cum se manifestă boala oreion la copii. Totul despre diagnostic și tratament

Cum se manifestă boala oreion la copii. Totul despre diagnostic și tratament

17 dec. 2024, 13:52,
în Sanatate

Boala oreion la copii este cauzată de virusul urlian, care aparține unui grup de virusuri cunoscut sub numele de paramyxovirusuri. Afecțiunea debutează cu simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap, febră și oboseală. De obicei, duce la inflamarea severă a anumitor glande salivare care cauzează obraji umflați și o maxilară sensibilă și umflată.

Oreionul era o boală foarte comună în copilărie, însă numărul cazurilor a scăzut semnificativ după ce vaccinul a devenit disponibil în 1967. Cu toate acestea, focarele încă apar, în special în rândul persoanelor care au contact apropiat prelungit.

Boala oreion la copii, simptome și cauze

Boala oreion afectează copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani, care nu au fost imunizați. Cu toate acestea, adolescenții și adulții pot dezvolta afecțiunea în ciuda faptului că au fost vaccinați pentru că imunitatea serului scade după câțiva ani. Totuși, cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva infecției cu oreion este să fii complet vaccinat. Dacă un copil dezvoltă boala, este contagios cu câteva zile înainte ca glandele să se umfle și până la 5 zile după ce a început. Prin urmare, ar trebui să minimizeze contactul cu alții, la fel ca în cazul în care suferă de varicelă, o altă boală a copilăriei.

Primele simptome ale oreionului sunt adesea ușoare, astfel că multe persoane nu știu că sunt infectate. Semnele nu apar imediat, deoarece perioada de incubație variază de la 7 la 25 de zile. Simptomele ușoare ale bolii oreion la copii pot include febră, dureri de cap și musculare, oboseală și pierderea apetitului. Peste câteva zile, poate apărea o inflamație dureroasă a glandelor parotide, situate între urechi și maxilar. Umflarea, cunoscută sub numele de parotidită, poate apărea pe o parte sau pe ambele părți ale feței. Acest semn clasic al oreionului arată ca „obrajii de veveriță” și se manifestă în mai mult de 70 la sută din cazuri.

Este important să reținem că multe virusuri și bacterii diferite pot provoca parotidită, deci nu înseamnă întotdeauna infecție cu virusul urlian. Rar, oreionul poate afecta organele, inclusiv creierul, pancreasul, testiculele sau ovarele. Acest lucru apare de obicei doar la adolescenți și adulți, dar este esențial să anunți medicul copilului dacă acesta dezvoltă oricare dintre simptomele severe. Printre acestea se numără febră ridicată, durere de cap severă, confuzie, dureri de stomac, vărsături și convulsii. Virusul se răspândește de la o persoană la alta prin contact direct cu saliva infectată sau prin picături respiratorii din nasul, gura sau gâtul persoanei bolnave.

Tratament și diagnostic

Boala oreion la copii poate fi prevenită datorită eficacității vaccinului împotriva virusului. Medicii administrează serul ca parte a unui vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Copiii primesc, de obicei, două doze, prima între 12 și 15 luni, iar a doua între 4 și 6 ani. Este posibil să poată diagnostica afecțiunea pe baza glandelor salivare umflate, care sunt caracteristice, însă poate solicita un test de reacție în lanț a polimerazei sau un test de sânge pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului de oreion și pentru a exclude alte afecțiuni și virusuri care pot cauza parotidită.

Nu există un tratament specific pentru oreion, astfel că boala trebuie să-și urmeze cursul și, de obicei, dispare de la sine în decurs de câteva săptămâni. Terapia se concentrează pe ameliorarea simptomelor copilului, pentru a-i oferi cât mai mult confort posibil. În acest sens, trebuie să consume multe lichide, să facă gargară cu apă caldă sărată și să mănânce alimente moi, ușor de mestecat. De asemenea, este indicat să evite produsele acide și să pună gheață pe glandele umflate, iar medicamentele fără aspirină pot  reduce febra și ameliora durerii. Dacă administrezi aspirină pentru a trata boala oreion la copii, poți crește riscul de dezvoltare a sindromul Reye, o afecțiune periculoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`