Boala Hodgkin este un grup de cancere de sânge care afectează sistemul limfatic, respectiv celulele albe. În fiecare an, tot mai multe persoane trăiesc mai mult după tratament, care de multe ori elimină toate simptomele limfomului.
Deși limfoamele Hodgkin sunt relativ rare, sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la adulții tineri. Cu toate acestea, această afecțiune uneori reapare. Cercetătorii medicali investighează tratamente pentru această afecțiune.
Boala Hodgkin, simptome și cauze
Boala Hodgkin este relativ rară, afectând anual aproximativ 3 din 100.000 de persoane. Limfoamele afectează, de obicei, indivizii din două grupe de vârstă. Primul este format din persoane cu vârsta între 20 și 39 de ani, având cea mai mare rată de diagnosticare. A doua grupă include oamenii cu vârsta de 65 de ani și peste. Uneori, cei care suferă de boala Hodgkin au și virusuri, precum mononucleoza (virusul Epstein-Barr) sau, mai rar, virusul imunodeficienței umane (HIV sau SIDA).
Cel mai frecvent, boala Hodgkin afectează ganglionii limfatici din gât sau mediastin. De asemenea, pot apărea sub brațe, în zona inghinală, pe abdomen sau pelvis. Acestea sunt declanșate atunci când celule albe din sânge care ajută la combaterea infecțiilor se mută sau dezvoltă modificări genetice. Când se transformă, ele creează celule canceroase anormale, numite celule Reed-Sternberg, care sunt mai mari decât cele normale. De asemenea, se înmulțesc mai repede și trăiesc mai mult și produc citokine, substanțe care atrag celulele normale către ganglionii limfatici ce transportă celulele anormale.
Cele mai frecvente simptome sunt ganglionii limfatici umflați și nedureroși în gât, subraț sau inghinal. Acestora li se adaugă oboseala persistentă, o febră care rămâne peste 39,5 grade Celsius timp de două sau mai multe ore după tratament sau durează mai mult de două zile. Pierderea a 10 la sută din greutatea corporală totală în decurs de 6 luni și durerea sub coaste pot fi alte semne ale limfomului Hodgkin în țesuturile pulmonare sau ganglionii limfatici din interiorul cavității toracice.
Boala Hodgkin apare atunci când corpul produce prea multe leucocite sau globule albe, dar totuși specialiștii nu cunosc toate motivele pentru care acest lucru se întâmplă. Mutațiile genetice dobândite care afectează creșterea globulelor albe joaca un rol. De asemenea, persoanele care au anumite infecții sau probleme cu sistemul imunitar sunt mai predispuse să dezvolte limfomul. Bărbații sunt mai predispuși să dezvolte această afecțiune decât femeile. Excepția este sclerodermia nodulară, un subtip clasic de limfom Hodgkin, care este mai comun la femei. Dacă ai rude cu limfom Hodgkin, există o mică șansă să ai un risc crescut de a dezvolta această afecțiune, la fel și dacă ai avut un transplant de organ, cum ar fi un transplant de inimă, plămân sau rinichi.
Diagnostic și tratament
Pentru a pune un diagnostic, un specialist va efectua un examen fizic pentru a analiza simptomele care ar putea fi semne ale limfomului Hodgkin, cum ar fi ganglionii limfatici umflați. Te va întreba despre orice schimbări au apărut în corpul tău, cum ar fi o febră care nu dispare sau pierderea în greutate. Analizele de sânge oferă medicului o imagine de ansamblu asupra stării tale generale de sănătate. Hemograma măsoară și numără celulele din sânge, iar rata de sedimentare a eritrocitelor măsoară cât timp durează până când se așează pe fundul tubului, precum și inflamația, care poate fi un semn de limfom. Uneori, specialiștii diagnostichează limfomul Hodgkin după analizarea rezultatelor biopsiei de țesut prelevat dintr-o altă zonă a corpului, cum ar fi plămânul, ficatul, splina sau măduva osoasă. De asemenea, pot testa pentru markeri ai hepatitei B și C, pentru a ajuta la planificarea tratamentului pentru limfom Hodgkin.
Există mai multe tipuri de tratamente pentru boala Hodgkin, care fie omoară celulele canceroase, fie le împiedică să se dividă, însă fiecare schemă are efecte secundare diferite. Chimioterapia folosește unul sau mai multe medicamente pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le împiedica să se înmulțească, în timp ce radioterapia este un tratament care folosește raze X de înaltă energie. Imunoterapia, numită și terapie biologică sau bioterapie, stimulează sistemul imunitar al corpului, iar terapia țintită utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a ataca celulele canceroase și poate include tratamente precum conjugatele anticorp-medicament. Cercetătorii nu sunt siguri ce declanșează mutațiile genetice care cauzează boala Hodgkin, astfel că nu poți preveni această afecțiune.