ADHD la adulți sau tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate este o afecțiune de dezvoltare a creierului care începe în copilărie și continuă să se manifeste pe parcursul vieții. Aceasta cauzează dificultăți în menținerea atenției, în controlul impulsurilor și hiperactivitate. Cu tratament, oamenii pot trăi vieți împlinite, cu puține sau fără efecte din cauza acesteia.
La copii, ADHD poate afecta lucruri precum performanța școlară și abilitățile sociale. Poate avea efecte foarte similare la adulți, având efecte asupra performanței la locul de muncă, prieteniilor, relațiilor și sănătății mintale.
Cum se manifestă ADHD la adulți
Persoanele cu ADHD sunt neurodivergente, termen ce înseamnă că, în cazul lor, creierul s-a dezvoltat diferit. Pe de altă parte, cele care nu au aceste diferențe cerebrale sunt neurotipice. ADHD la adulți se manifestă printr-o activitate mai scăzută decât cea așteptată în anumite zone ale creierului. Părțile afectate reglează comunicarea între alte zone, oferindu-ți un set de abilități cunoscute sub numele de funcții executive. Acestea includ capacitatea de a planifica, raționa, lua decizii și de a-ți direcționa și concentra atenția. Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate perturbă aceste abilități, un semn cunoscut sub numele de disfuncție executivă. Simptomele ADHD la adulți arată foarte asemănător cu cele din copilărie. Cu toate acestea, pot fi ușor diferite, deoarece viața adultă implică activități diferite. De exemplu, s-ar putea să experimentezi simptome sau efecte legate de muncă în loc de activitatea școlară.
Există trei subtipuri de ADHD, iar semnele pot varia în funcție de acestea. Simptomele tale determină dacă ai subtipul de neatenție, hiperactivitate și impulsivitate sau subtipul combinat. Un medic specialist va determina, de asemenea, severitatea tulburării. Nivelul ușor înseamnă că îndeplinești criteriile pentru diagnostic, dar simptomele tale nu le depășesc prea mult pe cele minime. Moderat înseamnă că semnele tale cauzează perturbări notabile în munca sau interacțiunile tale sociale, iar sever desemnează că simptomele tale afectează grav munca și viața socială. Persoanele cu semne severe pot avea dificultăți în a-și păstra un loc de muncă și în a menține relații, manifestând anxietate de separare.
Experții nu înțeleg pe deplin de ce sau cum apare ADHD la adulți. Există dovezi că ar putea implica diferențe în structura ori chimia creierului sau chiar ambele. De asemenea, tulburarea poate fi genetică, iar asta înseamnă că poți moșteni ADHD de la unul sau ambii părinți. Cu toate acestea, unii oameni îl dezvoltă spontan, fără o istorie familială. Indivizii cu ADHD par să aibă mai puține conexiuni în anumite zone sau acelea pot fi ușor mai mici ori mai puțin dense decât sunt la persoanele neurotipice. Creierul se bazează pe rețele de celule specializate, cunoscute sub numele de neuroni, care transmit semnale ce reprezintă modul în care formezi gânduri, îți miști mușchii și multe altele. Creierul are nevoie de substanțe chimice speciale, respectiv neurotransmițători, pentru a transfera semnalele de la un neuron la altul. Cercetările indică faptul că ADHD ar putea cauza un dezechilibru sau o lipsă de neurotransmițători, în special dopamină și norepinefrină. Astfel, creierul nu poate funcționa așa cum ar trebui.
Cum se tratează tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate
Un specialist, de obicei un psiholog sau un medic psihiatru, poate diagnostica ADHD la adulți pe baza istoricului medical și a simptomelor. Ca parte a diagnosticării, te va întreba despre semnele actuale și pe care le-ai avut când erai copil. Acest lucru implică, în general, un chestionar conceput special în acest sens. În prezent, nu există teste de laborator sau medicale care să ajute la diagnosticarea ADHD.
Nu există un leac pentru ADHD, dar se poate trata pentru a ameliora simptomele. Medicamentele sunt cea mai comună și eficientă modalitate de, iar mai multe tipuri pot trata această afecțiune. Câteva exemple de aceste tipuri includ stimulente, non-stimulente și antidepresive. Totuși, doar un specialist te poate informa în acest sens, dar și despre posibilele complicații și efecte secundare ale acestora. Mulți adulți beneficiază de tratamente precum psihoterapia. De asemenea, pot folosi strategii de adaptare, cum ar fi stabilirea unor rutine consistente, păstrarea unui planificator sau a unui caiet și utilizarea aplicațiilor pe smartphone. Un specialist îți poate oferi mai multe informații despre metodele de terapie și ajustările stilului de viață.
Este comun ca adulții să aibă alte tulburări, în special anumite afecțiuni legate de sănătatea mintală sau de dezvoltarea creierului. Exemple de acestea includ anxietatea, în special anxietatea socială, depresia, tulburările specifice de învățare, cum ar fi dislexia sau discalculia, stresul și problemele asociate. Efectele tulburării ADHD la adulți pe care le experimentezi depind de subtipul pe care îl ai și de severitatea simptomelor.