Prima pagină » Culinar » Cum se mănâncă scoicile. Ghid pentru alegerea, prepararea și degustarea scoicilor cu cochilie

Cum se mănâncă scoicile. Ghid pentru alegerea, prepararea și degustarea scoicilor cu cochilie

28 mart. 2024, 14:40,
în Culinar

În categoria scoicilor cu cochilie regăsim scoicile Saint-Jacques, midiile și stridiile. Aceste delicatese pot fi savurate atât crude, cât și fierte. Dacă te întrebi cumse mănâncă scoicile, trebuie să știi că există câteva reguli de etichetă care te pot ajuta să te bucuri de ele în mod corespunzător, indiferent dacă te afli la o masă protocolară sau acasă.

Cum se mănâncă scoicile

Scoicile se pot găsi atât în ape dulci, cât și marine și se prezintă într-o varietate de forme și dimensiuni, de la exemplare mici până la unele de dimensiuni impresionante. În general, este recomandat să consumi scoicile crude doar dacă ai certitudinea că sunt extrem de proaspete. Totuși, din considerente de siguranță alimentară, este preferabil să le consumi preparate termic.

Midiile reprezintă unele dintre cele mai întâlnite tipuri de scoici, fiind răspândite pe coastele mărilor și oceanelor din întreaga lume. Carnea lor este caracterizată de o dulceață suculentă și o nuanță portocalie distinctivă. Metoda preferată de preparare este la aburi sau prin fierbere. Pentru alegerea celor mai bune midii, evită-le pe cele cu cochilii crăpate sau deteriorate, precum și pe cele deja deschise.

Înainte de gătire, este recomandat să le ții într-un bol cu apă rece timp de aproximativ 20 de minute. Această procedură facilitează curățarea și eliminarea nisipului. În continuare, poți să le cureți cu o perie de sârmă, și să elimini ața. Utilizând degetul mare și arătătorul, trage de firul care iese din midii, trăgând de acesta în ambele direcții. După fierbere, midiile ar trebui să se deschidă ușor, pentru a putea fi savurate împreună cu sosuri delicioase, precum cele pe bază de usturoi, unt și diverse mirodenii.

Stridiile sunt adesea savurate crude

Scoicile Saint-Jacques sunt cunoscute pentru cochiliile lor elegante, care adăpostesc o carne albă și dulce, adesea însoțită de icre de culoare portocalie, asemănătoare cu o seceră. Aceste scoici pot fi întâlnite în dimensiuni mari, fie în cochilie, fie decorticate, sau în dimensiuni mai mici, de obicei decorticate. În bucătăriile europene, ele sunt adesea preparate sotate în unt pentru a-și păstra savoarea distinctivă.

Există peste 100 de specii de stridii, majoritatea fiind cultivate. Aceste delicatese sunt considerate alimente de lux și sunt adesea savurate crude, însoțite de puțin suc de lămâie, supă sau sosuri iuți care le intensifică gustul (mai ales cele de dimensiuni mai mici). Chiar și atunci când sunt gătite (în special cele mai mari), este crucial ca timpul de preparare să fie foarte scurt (prin grătar, fierbere sau la aburi), deoarece altfel devin tari și cauciucate.

Când sunt servite crude, se stoarce puțin suc de lămâie peste stridii și apoi se extrage carnea cu ajutorul unei furculițe speciale, ținându-se scoica cu mâna stângă. Carnea se introduce complet în gură, fără a fi tăiată. De asemenea, poți să o sorbi din cochilie, mai ales când ești acasă sau în compania prietenilor. Cum se mănâncă scoicile (stridiile) în cazul în care sunt fierte? Ridicați jumătatea de cochilie și scoateți carnea trăgând de „trompă”. Apoi, teaca se elimină, iar stridia se poate înmuia în sos sau unt înainte de a fi savurată.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Cum a apărut Irina Loghin, la câteva zile de la înmormântarea soţului! Toţi au crezut că nu văd bine, ce i-au spus...
observatornews.ro
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. O actriță celebră a murit
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Andreea Marin, prima declaraţie despre despărţirea de Adrian Brîncoveanu! Cei doi nici nu se mai...
Dailybusiness.ro
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025