Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cum se mananca sanatos ORZUL? Iata cateva retete
Cum se mananca sanatos ORZUL? Iata cateva retete

Cum se mananca sanatos ORZUL? Iata cateva retete

15 dec. 2014, 15:33,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:52836;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Orzul (Hordeum vulgare) este o cereala deosebit de versatila, cu o aroma bogata de nuca. Orzul fiert se digera mai greu, este bogat in fibre si are foarte multe proprietati nutritive si curative – ceea ce il recomanda ca mare ajutor in slabire, diabet, sanatatea cardiovasculara si scaderea colesterolului.
Daca va e foame in mod constant si cautati un supresor natural al senzatiei de foame, orzul este ideal. Multi nutritionisti si, mai nou, celebrul Doctor Oz, recomanda orzul pentru slabire. Cei care nu scapau de senzatia continua de foame dar care au introdus orzul integral in alimentatia zilnica au fost atat de multumiti de rezultate, incat au hotarat sa nu mai renunte la acest aliment. Orzul ajuta la slabire si pentru ca este, de asemenea, cea mai buna sursa de crom dintre cereale, un element important pentru mentinerea nivelului glucozei in sange. Cafeaua din orz ajuta in cura de slabire pentru ca ofera un sentiment de satietate, reducand pofta de mancare.
Boabele de orz seamana cu cele de grau, dar sunt putin mai deschise la culoare si au mai putin gluten decat acesta. Orzul germinat are un continut natural ridicat in maltoza, un zahar care serveste ca baza pentru siropul de malt folosit ca indulcitor. Orzul fermentat este folosit ca ingredient in bere si alte bauturi alcoolice.
Idei de retete cu orz. Cum mancam orz.
Cel mai simplu mod de a adauga orzul in alimentatie este acela de a-l pune in orice supa.
In plus fata de beneficiile aduse sanatatii, orzul va da o consistenta placuta oricarei supe sau tocanite. Adaugand orz in mancare adaugati de fapt vitamine si minerale precum: molibden, mangan, seleniu, cupru, vitamina B1, crom, fosfor, magneziu si niacina.
Aplatizati si feliati, fulgii de orz pentru mic dejun sunt similari ca forma cu fulgii de ovaz. Alegeti cereale integrale pentru micul dejun si aveti grija ca orzul sa se numere printre cerealele neindulcite pe care le amestecati cu lapte preferabil vegetal. Cerealele de dimineata nu trebuie combinate cu lapte de vaca (lapte de origine animala in general). Nutritionistii ne atentioneaza ca prin combinatia dintre glutenul din cereale si proteinele din laptele de origine animala ne putem igrasa, iar cerealele nu trebuie consumate in aceasta forma, in special de cei care vor sa slabeasca. Laptele de origine animala se consuma ca gustare, intre mese. Variante de lapte vegetal, fara colesterol si fara lactoza sunt: laptele de migdale, laptele de orez, laptele de nuca de cocos, de soia sau quinoa >>vezi aici detalii lapte vegetal si preturi cu livrare online
Puteti amesteca faina de orz cu faina de grau pentru a face paine si briose, care au un gust unic si dulce. Puteti gasi in magazinele online naturiste paste din faina de orz. >> vezi aici Corallini cu faina integrala de orz
Pentru a fierbe mai usor, un bun sfat este sa inmuiati orzul peste noapte intr-un vas cu apa.
Puteti face orz cu lapte in loc de orez cu lapte dar e de preferat sa fierbeti orzul in apa pe o perioada mai lunga decat in cazul orezului alb decorticat (mult mai slab in proprietati nutritive), sa scurgeti apa si apoi sa puneti lapte pentru cateva clocote in plus.
Cafea fara cofeina din orz
Puneti orz prefiert in sarmalele romanesti cu carne sau de post, cu ciuperci.
Puteti bea cafea fara cofeina din orz. Cafeaua din orz este “prietena stomacului” si o sursa excelenta de nutrienti, vitamine, antioxidanti si minerale, care sunt benefice pentru starea generala de sanatate a organismului uman. >>vezi aici 
Care este mecanismul prin care slabim cu ajutorul orzului? Cum scade colesterolul?
Orzul ajuta la sanatatea intestinelor caci este bogat in fibre dietetice. In plus, sustine bacteriile bune din intestinul gros ajutandu-ne sa avem un colon sanatos. Acidul propionic produs din fibrele insolubile din orz ajuta la reducerea nivelului de colesterol.
Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca orzul are multiple efecte benefice asupra colesterolului. In acest studiu au fost analizate 25 de persoane cu nivel ridicat de colesterol (femei aflate la menopauza si premenopauza si barbati). Doar adaugand orz in alimentatie s-a constat o reala scadere a colesterolului rau. Mai multe studii arata ca acidul propionic are proprietatea de a inhiba reductaza HMG-CoA, o enzima implicata in producerea de colesterol de catre ficat. Prin scaderea activitatii acestei enzime, acidul propionic ajuta la reducerea nivelului colesterolului din sange. Mai mult, fibrele alimentare din orz au un continut mare de beta-glucan, care ajuta la scaderea colesterolului prin faptul ca se leaga de acizii biliari. Acizii biliari sunt compusi folositi pentru a digera grasimile care sunt fabricate de ficat din colesterol. Atunci cand acestea sunt excretate impreuna cu fibrele din orz, ficatul trebuie sa produca noi acizi biliari prin utilizarea colesterolului din organism, reducand astfel cantitatea totala de colesterol din circulatie.
In comparatie cu celelalte cereale, orzul este cea mai bogata sursa de beta-glucani care reduc colesterolul si ajuta la indeplinirea functiei imunitare. In plus, orzul contine antioxidanti cum ar fi seleniu, quercitina si acizi fenolici, care protejeaza impotriva distrugerii celulare umane. Mai contine si o concentratie ridicata de tocoli si tocotrienoli, uleiuri care ajuta la reducerea aparitiei cancerului si a bolilor de inima.
Cei care sufera de boli cardiovasculare pot include orzul in dieta zilnica.
Insuficienta cardiaca este principala cauza de spitalizare in randul persoanelor in varsta insa aceasta problema de sanatate a inceput sa afecteze si generatiile mai tinere. Un studiu publicat in Archives of Internal Medicine confirma faptul ca alegand sa consumam alimente bogate in fibre, cum ar fi orz, vom preveni bolile de inima. Aproape 10.000 de adulti americani au participat la acest studiu derulat pe o perioada de 19 ani. Persoanele care au mancat circa 21 de grame de fibre pe zi au inregistrat un procent cu 12% mai mic de boli coronariene (CHD) si 11% mai putin boli cardiovasculare (CVD), comparativ cu cei care au consumat circa 5 grame de fibre pe zi.
Un alt motiv pentru a creste aportul de orz in alimentatie este ca, in plus fata de fibre, acesta este, de asemenea, o sursa buna de niacina, o vitamina B, care ofera protectie impotriva factorilor de risc cardiovascular. Niacina poate ajuta la reducerea colesterolului total si a nivelului de lipoproteine. Lipoproteinele sunt si mai periculoase deoarece au o molecula suplimentara de proteine numite adeziv apolioproteina cu ajutorul careia se pot atasa la peretii vaselor de sange. O cana de orz va va furniza 14,2% din doza zilnica necesara de niacina.
Stiati ca… Food and Drug Administration din Statele Unite (FDA) si-a dat acceptul ca pe produsele din orz sa fie atasate etichete cu mentiunea „orzul poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima”?
Cerealele integrale cu orz sunt recomandate si femeilor aflate in postmenopauza cu nivel ridicat de colesterol, hipertensiune arteriala sau alte semne de boli cardiovasculare (BCV). Deoarece s-a demonstrat ca prin consumul de produse din cereale integrale si fibre alimentare se reduce riscul de hipertensiune arteriala si atac de cord, cercetatorii de la Harvard au decis sa analizeze efectele consumului de cereale asupra riscului de insuficienta cardiaca si au urmarit 21.376 de participanti la Physicians Health Study pe o perioada de peste 19 ani. Dupa ajustarea unor factori (varsta, fumatul, consumul de alcool, consumul de legume, utilizarea de vitamine, exercitii fizice si factorul genetic) cercetatorii de la Harvard au descoperit ca persoanele care au mancat zi cu zi un castron cu cereale integrale (simple, nerafinate, neindulcite) au avut un risc cu 29% mai mic de insuficienta cardiaca.
Diabet
Orzul si alte cereale integrale sunt surse bogate de magneziu, un mineral care actioneaza ca un cofactor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv enzimele implicate in utilizarea de glucoza si secretia de insulina. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot include cerealele integrale si orzul in alimentatia zilnica, in special la micul dejun.
Orzul poate ajuta la prevenirea calculilor biliari
Consumul de alimente bogate in fibre insolubile, cum ar fi orzul, poate ajuta femeile sa evite calculii biliari, arata un studiu publicat in American Journal of Gastroenterology. Studiind aportul de fibre de ansamblu si tipurile de fibre consumate pe o perioada de 16 ani de aproape 70.000 de femei din Nurses Health Study, cercetatorii au descoperit ca, in ansamblu, femeile care au consumat mai multe fibre (atat solubile si insolubile) au avut un risc cu 13% mai mic de a dezvolta calculi biliari, comparativ cu femeile care au consumat foarte putine alimente bogate in fibre (mai putin de 5 grame zilnic).
Scurt istoric
Orzul are originea in Etiopia si Asia de Sud-Est, unde a fost cultivat pentru mai mult de 10.000 de ani. Orzul a fost folosit de civilizatiile antice ca hrana pentru oameni si animale, precum si pentru a face bauturi alcoolice, prima reteta cunoscuta de vin din orz datand inainte de 2800 i.Hr., in Babilonia. Orzul a jucat un rol important in cultura greaca antica fiind si un aliment important pentru sportivi, care atribuiau o mare parte din puterea lor dietei pe baza de orz. Sportivii romani au continuat aceasta traditie de a onora orzul pentru puterea pe care le-o dadea. Gladiatorii au fost cunoscuti sub numele de hordearii, ceea ce inseamna “mancatorii de orz.” Orzul a fost, de asemenea, onorat in China antica ca un simbol al virilitatii masculine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *