Prima pagină » Magazin » Cum se întreține corect o grădină cu gazon
Cum se întreține corect o grădină cu gazon

Cum se întreține corect o grădină cu gazon

12 sept. 2022, 15:11,
în Magazin

Cu toții ne dorim să avem o grădină plină de verdeață, cu ornamente pe placul nostru și mai ales cu un gazon verde și sănătos care să ne binedispună de fiecare dată când îl privim. Doar că, pentru a ajunge la această performanță, gazonul are nevoie de ceva atenție și dedicare.

Oricât de spațioasă sau de dimensiuni mici ar fi grădina casei tale, trebuie să știi că din punct de vedere estetic verdeața conferă impresia unui spațiu mai amplu, deschide perspectiva vizuală și lărgește orizontul privirii. Verdeața, de asemenea, completează orice fel de stil arhitectural sau de design pe care ți-ai dori să le integrezi în respectivul spațiu și înfrumusețează estetic orice colțișor din grădină.

Practic, dincolo de orice altceva ți-ai dori să amplasezi în grădina ta, de la piatră cubică, la ornamente, fântâni sau statuete de grădină, nimic nu-i va oferi un aspect mai plăcut și relaxant decât o vor face plantele, florile, iarba, gazonul.

Desigur că aceste elemente poate le cunoșteai și tu, dar la fel de bine știi și faptul că e destul de pretențios și dificil de întreținut gazonul, cel puțin asta tindem să credem cu toții și ne înșelăm amarnic.

În fapt, dacă ții cont de câteva reguli de bază, nu vei avea niciodată probleme cu gazonul tău și se va menține întotdeauna sănătos, de un verde aprins și luminos, numai bun de fotografiat și publicat pe rețelele de socializare, pentru a împărtăși frumusețea colțului tău de Rai și cu prietenii virtuali.

Iată, deci, cum se întreține corect o grădină cu gazon:

  1. Tunde gazonul cu echipamente profesionale

Ai grijă să tunzi gazonul atunci când lungimea firului de iarbă depășește nivelul pe care ți-l dorești. Tunsul regenerează gazonul și e ideal să nu aștepți mult între sesiunile de curățare. 

De altfel, apelarea la echipamente profesionale nu doar că-ți va ușura munca, dar va trata gazonul tău ca la carte, fără să-i producă daune de niciun fel.

Pentru o experiență reușită, fie că ai mai tuns gazon sau ești de-abia la început, poți apela la acest robot pentru tuns iarba de la Husqvarna – cei de la Belgarden.ro dispun de o gamă foarte variată de produse, dedicate tuturor buzunarelor, așa că vei avea de unde alege!

  1. Udă-l corespunzător

Desigur că ai nevoie de un sistem de irigație sau poți realiza acest lucru și manual, dar cel mai important e să-i oferi gazonului cantitatea de apă suficientă. Recomandabil este să lași apa să irige gazonul până când aceasta ajunge până la rădăcina firului de iarbă. Dacă nu se atinge acest nivel uniform, pe suprafața gazonului riști să ai anumite porțiuni ce se pot usca. 

E indicat să optezi mai degrabă pentru a-l uda mai rar și consistent, adică până atingi punctul de reper de mai sus, decât la a-l umezi des.

Ca un sfat suplimentar, udă gazonul dimineața sau seara. În plină arșiță poți cauza arsura firului de iarbă, iar apa se poate evapora și nu mai ajunge, deci, la rădăcini.

  1. Ai grijă la gazonul umbrit

În cazul în care o parte a casei sau a unei anexe face umbră unei anumite zone din gazon sau ai plantat pomi fructiferi ce umbresc o parte din iarbă, trebuie să fii atent la cantitatea de apă atunci când uzi aceste regiuni. În zonele umbrite, gazonul nu are nevoie de atât de multă apă, precum au zonele ce stau expuse la Soare pe tot parcursul zilei. Dacă le vei uda la fel, sunt șanse să se usuce, înecate fiind de o cantitate inutilă de apă.

În cele din urmă, nu uita că, uneori, indiferent de cât de multă grijă ai avea, există anumiți factori externi ce pot dăuna rezultatelor muncii tale. Din acest motiv, înainte de însămânța gazon, asigură-te că solul este unul fertil și prielnic pentru acest lucru.

Sursă foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025