Prima pagină » Culinar » Cum se înroşesc ouăle ca la bunica acasă
Cum se înroşesc ouăle ca la bunica acasă

Cum se înroşesc ouăle ca la bunica acasă

16 apr. 2020, 11:59,
în Culinar

Așa cum sărbătorile de Paști sunt mai aproape ca niciodată, ne-am propus să vă amintim de tradiționalele metode de vopsire a ouălor. Mai ales că vopseaua artificială este toxică, conținând mult plumb și multe E-uri, care provoacă alergii pe piele şi reacţii neplăcute la stomac
Primul lucru pe care trebuie să-l ştiţi despre vopsitul ouălor cu ajutorul culorilor obţinute din plante e că acestea trebuie să fie albe. Înainte de a începe procesul de vopsire, ouăle trebuie spălate bine şi degresate.

Culoarea roşie

Într-un litru de apă se pun 2 sfecle roşii medii (tăiate bucăţi mari). Se adaugă 2 linguri de oţet alb (acestea se adaugă în toate vopselele natural). Se fierb ouăle împreună cu sfeclă. Veţi verifica din când în când să nu fie prea închise la culoare. Utilizând această metodă există riscul de a obţine ouă vopsite neuniform.

O altă metodă de a vopsi ouăle roşii cu sfeclă roşie constă în obţinerea unei soluţii: într-un litru de apă, puneţi două sfecle medii tăiate bucăţi, 2 linguri de oţet (alb) şi fierbeţi până obţineţi o culoare rubinie (10-15 minute). Lăsaţi apoi la răcit. Când soluţia este călduţă, puneţi ouăle fierte şi lăsaţi-le până dobândesc culoarea pe care v-o doriţi (uneori acest proces durează şi câteva ore). Avantajul acestei metode e uniformitatea culorii de pe ouă.

Vopsitul ouălor cu coji de ceapă

Cojile de la 1 kg de ceapă roşie se lasă la înmuiat peste noapte (aproximativ 12 ore) într-un vas acoperit cu 2-3 litri de apă. A doua zi se adaugă în vasul în care sunt cojile de ceapă la înmuiat 2 linguri de oţet şi se fierb ouăle timp de 10-15 minute. În cazul în care se doreşte o culoare mai intensă, se mai lasă în lichid până obţineţi nuanţa dorită.

Galben

Ouăle galbene pot fi obţinute cu ajutorul cojilor de ceapă albă. Pentru 10 ouă aveţi nevoie de cojile de la 5 cepe mari. Acestea se pun într-un vas cu 2 litri de apă şi se pun la fiert cu ouăle la foc mic (să nu crape), timp de 15 min.

Aceeași culoare poate fi obținută cu ajutorul ceaiului verde. Șapte pliculețe de ceai verde sunt fierte timp de cinci minute în 600 ml de apă şi o lingură de oţet. Sunt puse ouăle şi se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. În cazul în care se doreşte o culoare mai intensă, se răceşte soluţia şi se mai lasă ouăle în ea câteva ore.

Brun

Cinci plicuri de ceai negru sunt fierte în 500 ml de apă împreună cu o lingură de oţet, timp de 5 minute. Se pun ouăle şi se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute.

Albastru

Fierbeţi o varză roşie în 2 l de apă şi 3 linguri de oţet timp de 30 de minute. Scufundaţi ouăle gata fierte în soluţie când aceasta nu este nici foarte fierbinte, nici călduţă şi lăsaţi-le până obţineţi culoarea dorită (pot sta şi peste noapte).

După ce se vopsesc, ouăle se şterg cu un şerveţel îmbibat în ulei pentru a le da strălucire. Apoi sunt gata pentru a fi puse pe masa de Paşti.

Mov

Lasă ouăle peste noapte într-un vas în care ai pus suc de struguri. Ouăle trebuie să aibă coaja mai închisă la culoare dacă vrei să le vopseşti în nuanţe închise.

Decorează cu pătrunjel

Frunzele de pătrunjel şi de leuştean unse cu ulei pot să împodobească şi ele ouăle de Paşte. Lipeşte frunza unsă cu ulei pe oul fierbinte, după care pune-l într-un ciorap de damă. Trebuie să ai grijă cum pui oul în ciorap, pentru a nu mişca frunza din locul ei. La final, întinde ciorapul bine pe ou, răsuceşte-l şi prinde-l cu aţă. Pune ouăle în vopsea. Partea acoperită cu frunze va rămâne albă şi va căpăta modelul acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 noiembrie 2024
27 noiembrie 2024