Cum se înrădăcinează butașii. Acest proces este foarte captivant însă necesită un minim de experiență. Iată ce trebuie făcut.
Majoritatea grădinarilor cu experiență vă pot spune cât de captivant este procesul de înrădăcinare a butașilor tineri. Dacă ați încercat vreodată să înmulțiți plantele prin butași, atunci știți că acest proces este destul de complicat. Necesită o monitorizare permanentă, un microclimat favorabil și pulverizare sistematică.
Cum se înrădăcinează butașii
În cele ce urmează vă vom prezenta o metodă nouă de înmulțire prin butași a pantelor decorative. Această tehnologie este cea maiieftină și eficientă.
De ce aveți nevoie
– pahare transparente din plastic (de 50 sau 100 ml) – 100 bucăți;
– pungi ziplock de format A5 – 100 bucăți;
– apă;
– stimulator de creștere a rădăcinilor (10 g);
– substrat.
Se taie butași de la diferite flori cu 2-3 ochiuri. Trebuie să scurtați butașii din partea de jos aproape cu jumătate, iar din partea de sus trebuie să tăiați 1/3 din lungime. În rezultat veți obține niște butași cu 1 cm în partea de sus deasupra ochiului, iar în partea inferioară mai jos de ochi aproximativ cu 3-4 cm. Butașii trebuie cufundați în apă cu puțin suc de aloe pentru două ore.
Cum se înrădăcinează butașii. Pregătirea substratului
În timp ce butașii stau în apă trebuie să pregătiți recipientele în care aceștea vor fin plantați. Așadar, umpleți fiecare pahar din plastic (fără găuri!) pe jumătate cu substrat. Umeziți substratul cu ajutorul pulverizatorului. Astfel, veți putea controla cantitatea de apă. Solul trebuie să fie umed, dar nu foarte îmbibat cu apă.
Înainte de plantare partea de jos a fiecărui butaș trebuie stropită cu stimulator de creștere a rădăcinilor. Plantați butașii în pahare cu substrat umed. Puneți paharele în pungile ziplock și închideți-le bine. Atât! Puneți toți butașii într-un loc călduros, bine iluminat, dar unde nu pătrund razele directe ale soarelui.
Verificarea stării butașilor
Aproximativ peste 16 zile puteți deschide prima dată câteva pungi pentru a verifica starea butașilor. Veți avea o surpriză plăcută! Toți butașii vor avea rădăcini! Unele rădăcini chiar vor fi vizibile prin pereții paharului transparent. La unele specii de flori rădăcinile pot crește nu doar în sol, ci și pe tulpini.
Această metodă de înmulțire a florilor poate fi numită „pentru leneși”. Este suficient să îngropați butașii în substrat și timp de trei săptămâni nu mai trebuie să faceți nimic.
Aceeași metodă de înmulțire a plantelor este eficientă și în cazul unor flori mai capricioase.
Cum se înrădăcinează butașii. În afară de flori puteți folosi această metodă cu crenguțele copilite de roșii, ardei sau castraveți. Butașii de liliac, crizantemă, trandafir se înrădăcinează foarte repede prin această metodă. Singurul arbust care nu se înmulțește prin această metodă este cornul.