Cum se îngrijește orhideea. În România și nu numai, aceasta se numără printre florile de apartament cele mai apreciate și mai admirate. Orhideea este o floare cu totul specială ce ne duce cu gândul la ceva misterios. Însă pentru a ne bucura mult timp de frumusețea ei, această plantă are nevoie de o îngrijire specială.
Orhideea este o familie de plante monocotiledonate din clasa Liliopsida, ordinul Asparagales. Această specie exotică a fost cultivată pentru prima dată în China Antică. Cu timpul însă ea a cucerit toate continentele fiind considerată o floare cu totul aparte. Un adevărat simbol al eleganței și al gingășiei, în prezent găsim orhidee în foarte multe locuințe, ca plante decorative.
Cum se îngrijește corect orhideea
Chiar dacă este una dintre florile asociate cu înalta clasă, orhideea nu este greu de crescut. Și totuși, pentru a ne bucura de frumusețea ei cât mai mult timp trebuie să ținem cont de anumite sfaturi. În primul rând, orhideea are nevoie de anumite condiții pentru a înflori. Mare grijă, așadar, deoarece se poate usca foarte ușor dacă nu i se acordă atenție.
Orhideea are nevoie de îngrijire în special toamna și iarna. În primul rând, după ce florile s-au scuturat, tăiați tija cu flori de la bază, dar și alte eventuale frunze sau rădăcini uscate. Astfel, veți controla o eventuală infecție a plantei sau mucegaiuri ce pot dăuna orhideelor.
De asemenea, trebuie să aveți grijă atunci când le replantați. Această operațiune este necesară odată la 18-24 de luni. Apoi, țineți cont că orhideele preferă ghivecele mici. Dacă le replantați într-un ghiveci prea mare, atunci planta își va consuma toată energia pentru a face noi rădăcini ca să umple ghiveciul. Astfel, ea nu va mai înflori o perioadă lunga de timp.
Mai trebuie ținut cont de faptul că multe orhidee au rădăcini care ies din ghiveci și atârnă în aer. Sub nicio formă nu trebuie să tăiați aceste rădăcini crezând că nu au loc în ghiveci. Acesta este doar modul natural de creștere al plantei. De asemenea, nu tăiați orhideele precum o tufă. Dacă tăiați o parte dintr-o frunza, planta va muri.
Alte sfaturi de care să ții cont
În cazul orhideelor trebuie să ai mare grijă la schimbările bruște de temperatură. De asemenea, este o plantă care are nevoie mereu de lumină, însă nu trebuie expusă direct sub razele soarelui. Cel mai bine este să o pui aproape de o fereastră către sud, unde să fie lumina mereu.
Totodată, nu pune orhideea lângă calorifer sau alte surse de căldură și nu o uda cu prea multă apă deodată. Altfel, riști ca rădăcinile ei să putrezească în câteva ore. Mai poți folosi și un pulverizator pentru a umidifica aerul din preajma plantei.
Nu în ultimul rând, curăță frunzele cât mai des posibil pentru a evita depunerea paraziților. Atunci când apar pete pe petale și frunze e un semn că orhideea nu are suficientă lumină. Alt lucru de care să ții cont este ca ghiveciul să fie transparent pentru ca rădăcinile să poată face fotosinteză.
Așadar, dacă vei ține cont de cum se îngrijește orhideea, ea te va încânta multă vreme cu florile ei.