Prima pagină » Radio » Actualitate » Cum se îngrijesc trandafirii de grădină. Sfaturi pentru taierea corectă a lăstarilor

Cum se îngrijesc trandafirii de grădină. Sfaturi pentru taierea corectă a lăstarilor

21 mai 2020, 13:24,
în Radio

Cum se îngrijesc trandafirii de grădină. Aceste flori sunt cu siguranță o „pată de culoare” care ar trebui să-și găsească locul în fiecare grădină. Îngrijirea lor nu este un proces complicat, însă pentru a ne bucura de ei trebuie respectate anumite reguli. Așadar, urmează aceste sfaturi pentru a avea flori toată vara.

De obicei, tăierea și toaletarea trandafirilor se face toamna târziu, înainte de primul îngheț, şi primăvara. Cu toate acestea, o etapă importantă în îngrijirea trandafirilor are loc vara, după prima înflorire, din luna mai. Această etapă este indicată pentru a avea parte de noi înfloriri pe parcursul verii. Astfel, dacă le acordăm atenția necesară, trandafirii vor înflori în 3-4 valuri în cursul verii. Important este să nu ratăm etapa de îngrijire de după prima îngrijire a trandafirilor.

Tăierile sanitare și de formare a tufei care se fac vara vizează înlăturarea lăstarilor tineri sălbatici, a ramurilor uscate şi florilor ofilite. Tulpinile vor fi tăiate până la prima frunză cu 5 frunzuliţe şi până la primul mugure sănătos.

Reguli generale de tăiere a trandafirilor

Este important să tăiaţi corect tulpinile de trandafiri, indiferent în ce perioadă a anului faceți operațiunea. Astfel, tăierea se face oblic, la distanţa de aproximativ 5 mm deasupra mugurelui. Pentru a obţineţi o tufă bogată, tăiaţi ramificaţiile deasupra mugurelui, de pe partea exterioară. Astfel, lăstarul nou va creşte în afara tufei. În schimb, dacă doriți dezvoltarea pe verticală a tufei, tăiaţi tulpina pe mugurele care se afla pe partea interioară.

Cum se îngrijesc trandafirii de grădină

Iată așadar în ce constă îngrijirea de vară a tufelor de trandafiri, care vizează în primul rând înlăturarea lăstarilor în plus. În cazul tufelor de peste 3 ani, vara apar mulți lăstari tineri care le îndesesc şi le umbresc centrul. Din această cauză pot apărea bolile fungice, așadar tăiați lăstarii în plus.

De asemenea, este necesară o fertilizare după prima înflorire, iar tufele trebuie tratate contra dăunătorilor. Totodată, trebuie îndepărtate și buruienile care i-ar putea sufoca. Nu în ultimul rând, încearcă să îndepărtezi melcii și limacșii, deoarece dăunează trandafirilor.

În cazul tufelor bătrâne și bolnave trebuie luate măsuri radicale în iunie. Atunci trebuie tăiate complet toate ramurile, se sapă bine solul, se fertilizează ciotul și se udă din belșug. În cel mult două saptaman vei avea lăstari noi care vor forma o nouă tufă de trandafiri sănătoasă.

Nu în ultimul rând, o dată pe săptămână, trebuie tăiați lăstarii cu flori trecute. Așadar, cele mai importante operaţiuni de îngrijire a trandafirilor vara sunt:
– tăierea florilor trecute,
– udarea atunci când este cazul,
– fertilizarea.

Sfaturi utile pentru îngrijirea trandafirilor

Udarea trandafirilor se face neapărat dacă timp de o săptămână nu plouă. În această situație, fiecare tufă de trandafiri are nevoie de minimum 10 litri de apă săptămânal. Atenție! Apa se toarnă doar la rădăcina trandafirului, nu și pe frunze.

Aplicarea de îngrăşăminte este recomandată după fiecare înflorire. O altă etapă importantă este îndepărtarea lăstarilor sălbatici şi a florilor uscate, altfel vor sufoca planta. Nu în ultimul rând trebuie îndepărtate şi toate buruienile de lângă trandafiri pentru a respira în voie.

Atenție! În prima jumătate a verii, lăstarul se scurtează până rămân doar 3-4 frunze deasupra solului. Astfel, lăstarii noi ce cresc de la rădăcini se vor dezvolta mai rapid. Iar în cea de-a doua jumătate a verii, se îndepărtează doar florile uscate.

Așadar, dacă țineți cont cum se îngrijesc trandafirii de grădină, vă veți bucura toată vara de flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`