Prima pagină » Informații utile » Cum se formează grindina și în ce condiții apare. Fenomenul meteo care pune recoltele la pământ!

Cum se formează grindina și în ce condiții apare. Fenomenul meteo care pune recoltele la pământ!

19 sept. 2024, 12:25,
Redacția BZI în Informații utile

Grindina este formată din aglomerări de gheață stratificată care se formează în curenții ascendenți, adică în aerul care se ridică în interiorul furtunilor. Înțelegerea modului în care se formează acest fenomen ne poate ajuta să ne protejăm mai bine.

Grindina, adesea denumită popular „ploaia cu piatră”, reprezintă unul dintre fenomenele meteorologice cele mai distrugătoare, în special în sezonul cald. În România și în țările învecinate, acest fenomen provoacă pagube semnificative supra recoltelor și a bunurilor.

Cum se formează grindina, cunoscută în popor și ca „ploaia cu piatră”

Grindina este compusă din granule sau fragmente neregulate de gheață, cu diametru ce variază între 5 și 50 mm, dar în cazuri extreme, pot depăși chiar și 0,5 kg. Aceste bucăți de gheață se formează în norii Cumulonimbus, asociați adesea cu furtuni puternice.

În partea mijlocie a acestor nori, există picături de apă suprarăcită, care rămân în stare lichidă chiar și la temperaturi sub zero grade Celsius. Aceste picături îngheață la coliziunea cu particulele solide prezente în nori, formând astfel granule de gheață.

Curenții ascendenți din interiorul norilor joacă un rol crucial în formarea grindinei. Atunci când acești curenți sunt suficient de puternici, pot transporta granulele de gheață către partea superioară a norului. Aici, granulele sunt acoperite cu straturi succesive de gheață, în funcție de concentrația picăturilor și a vaporilor de apă. Gheața poate fi opacă sau translucidă, în funcție de concentrația picăturilor și a vaporilor de apă.

În cazul furtunilor severe, viteza curentului ascendent cald poate depăși 150 km/h, ceea ce permite grindinei să fie antrenată de mai multe ori spre partea superioară a norului și să crească astfel în dimensiuni, fenomen care orice îl vede măcar o dată-n viață.

În cele din urmă, grindina cade împreună cu ploaia către suprafața terestră. Curentul descendent de aer rece format prin căderea precipitațiilor determină acele intensificări de vânt caracteristice furtunilor.

Mituri și realități despre acest fenomen

În ciuda cunoștințelor științifice acumulate, există încă multe mituri legate de grindină. Unul dintre cele mai populare este ideea că grindina mare indică întotdeauna o furtună violentă. Deși este adevărat că grindina mare poate apărea în furtuni puternice, mărimea grindinei nu este întotdeauna un indicator precis al severității unei furtuni.

Deși asociem adesea grindina cu anumite regiuni sau sezoane, este important de menționat că este un fenomen global. De la deșerturile fierbinți din Africa până la câmpiile reci ale Rusiei, grindina poate apărea oriunde exisă condiții propice.

În ceea ce privește măsurile de siguranță în caz de grindină, ei bine, e important să eviți să te adăpostești sub copaci sau în zone care se pot umple brusc cu apă. Dacă nu ai unde să te adăpostești, acoperă-ți pe cât posibil capul și corpul cu orice ai la îndemână pentru a nu te lovi direct.

Dacă ești în interior, e necesar să stai departe de ferestre sau uși din sticlă și să închizi draperiile sau jaluzelele pentru a te proteja în cazul în care se sparge vreun geam. Și dacă ești un iubitor de animale, ține animalele de companie în interior și oferă adăpost pentru animalele din curte dacă stai la țară.

Când ești la volan, trage pe dreapta într-o benzinărie sau o parcare acoperită. Oprește-te și poziționează vehicul astfel încât grindina să lovească parbrizul întărit, mai degrabă decât geamurile laterale și din spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`