Săpunul natural este o variantă excelentă de a înlocui produsele cosmetice din comerţ pentru a conferi pielii tale o îngrijire benefică. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii foloseau săpunul folosit în casă, preparat după o veche reţetă tradiţională. Click! îţi arată, pas cu pas, de ce ingrediente ai nevoie pentru reţeta săpun de casă din untură, şi cum anume se prepară.
Printr-o metodă simplă şi uşor de realizat se poate prepara şi acasă un săpun de calitate. Pentru cei care sunt interesaţi de reţeta săpun de casă din untură, ar trebui să citească cu atenţie materialul de mai jos.
Reţeta săpun de casă din untură: Reţeta tradiţională, moştenită de la bunici
Reţeta tradiţională, cea folosită de bunici, descrie procedeul de fabricare a săpunului de casă ”la cald”, obţinut prin fierbere, cu mare atenţie. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru reţeta săpun de casă din untură.
Ingrediente necesare pentru reţeta săpun de casă din untură: 4 kg grăsime de porc (poate să fie slănină veche râncedă sau orice grăsime), ulei vegetal degradat (rânced) (să nu depăşească 1/4 din greutatea totală), o lingură cu vârf de sare de bucătărie (50 g) şi 3 l apă pentru fiecare kilogram de material, 250-300 g sodă caustică.
Cum se făcea săpunul de casă pe vremuri
Mod de preparare pentru reţeta săpun de casă din untură: Este preferabil să se pună de la început 300 g sodă caustică, deoarece nu se mai poate adăuga după ce s-a înfierbântat compoziţia, căci prin topirea sodei reacţionează violent, producând explozie şi stropind totul în jur. Soda caustică se va manipula cu deosebită atenţie: cu mănuşi de cauciuc sau cu mâna învelită în pungă de nylon, deoarece la atingerea pielii produce arsuri şi usturimi (ele se pot neutraliza repede cu un tampon de vată cu oţet).
Ce trebuie să mai ştii în continuare la reţeta săpun de casă din untură. Compoziţia, în proporţia arătată, se introduce într-un vas mai mare de 2-3 ori decât volumul materialelor pregătite pentru prepararea săpunului, din fontă, tablă mai groasă emailată sau zincată, deoarece soda caustică produce coroziune la metalele neprotejate.
Vasul cu săpunul se fierbe tot timpul la foc foarte mic să nu dea în clocot, 2-3 ore şi să nu fie lăsat fară supraveghere. Spumă care se formează când lichidul se înfierbântă trebuie amestecată cu o lopăţică din lemn care să stea în permanenţă în vasul cu săpunul.
Reţeta săpun de casă din untură. Când se observă că spuma se ridică brusc şi apare pericolul de revărsare a ei din vas, se va stropi cu apă rece luată cu mâna din găleata care trebuie să fie în permanenţă lângă vasul cu săpunul. Dacă este nevoie, se va reduce mult focul sau se va stinge, ca spuma de săpun să nu iasă din vas. Fierberea şi separarea săpunului se face timp de 2-3 ore.
Cum se făcea săpunul de casă pe vremuri
După ce s-a separat spuma de săpun de leşie se face proba în felul următor: lopăţica se ridică vertical din compoziţie şi vor aluneca pe lungimea ei, dungi groase de săpun cu şiruri de leşie printre ele, semn că săpunul este gata, separat de leşie.
O altă probă care arată că reţeta săpun de casă din untură se apropie de final: se ia o bucăţică din proba de săpun rece de pe o lopăţică, care se freacă între degete şi dacă se întăreşte şi primeşte un aspect lucios şi compact (nu sfărâmicios) este semn că săpunul este gata. în acest timp, apar la suprafaţa săpunului nişte conuri prin care iese leşia bine separată de spumă de săpun. În această fază se amestecă cu lopăţica trecând prin toată grosimea spumei circular, ca să se piardă aerul din săpun pentru că acesta să nu se răcească cu găuri (poros).
Amestecatul pentru reţeta de săpun de casă din untură trebuie să dureze 10-15 minute, apoi se lasă nemişcat până a doua zi să se răcească şi să se întărească. Se trece apoi cu un cuţit cu lamă subţire şi mai lungă prin săpun, în lungime şi în lăţime, tăindu-se în cuburi potrivite (8/10 cm sau după dorinţă).
Ultima parte din reţeta săpun de casă din untură. Cu ajutorul unor mănuşi de cauciuc, sau în lipsă cu mâna învelită în pungă de nylon, se apasă bucăţile de săpun cu o andrea ca leşia să se ridice şi se scot bucăţile, aşezându-le într-un lighean. Se clădesc apoi sub formă de stivă cu puţin spaţiu între ele şi se lasă acoperite să se usuce. Ele pot fi folosite după aproximativ două luni.
Reţeta săpun de casă din untură: La ce ajută săpunul preparat din ingrediente naturale
- Arsuri. Când cineva din casă se ardea sau se opărea, femeile de la ţară ungeau locul ars cu săpun de casă umezit bine, lăsându-l să se usuce, ca să nu se înroşească sau să se umfle locul afectat. Încă un motiv în plus să ştii cum se prepară reţeta săpun de casă din untură.
- Guturai. În stadiul incipient, se ung nările pe interior cu soluţie de săpun. La primele aplicaţii apare o senzaţie de usturime suportabilă, dar nasul n-o să mai fie înfundat şi o să uitaţi de răceală pentru o perioadă mai îndelungată.
- Micoze pe laba piciorului. Locurile afectate – tălpi, între degete, unghii – se spală cu o perie şi săpun de casă, apoi se ung cu soluţie alcoolică de iod.