Prima pagină » Culinar » Cum se face zacusca de ghebe? Rețetă ușoară

Cum se face zacusca de ghebe? Rețetă ușoară

15 sept. 2020, 12:17,
în Culinar

Toamna şi-a intrat în drepturi calendaristisc. În pieţe şi en-gros-uri e forfotă mare. Gospodinele cumpără legume şi fructe pentru a umple cămara cu tot felul de bunătăţuri. Borcanele cu zacuscă, zarzavat pe iarnă ori magiun se vor înghesui pe rafturi. Îţi propunem şi ceva interesant şi delicios, în acelaşi timp. Ştii cum se face zacusca de ghebe?

Ingredientele le poţi cumpăra din piaţă. Nu costă foarte mult. Iată care este şi modul de preparare:

Ingrediente:

  • 3 kg ghebe
  • 3 kg gogoşari copţi sau ardei capia
  • 1 kg ceapă galbenă
  • boabe de piper
  • 400-500 gr bulion
  • 600-700 ml ulei
  • câteva frunze de dafin
  • sare

Mod de preparare:

Mai întâi se spală foarte bine ghebele, ca să îndepărtezi total nisipul şi pământul de pe ele. Trebuie curăţate în mai multe ape. Apoi se pun la fiert, în apă cu sare. Pe parcurs se va forma spumă, care, bineînţeles, trebuie luată. După ce au fiert ciupercile, se scurg de apă fierbinte, se trec pe sub un jet de apă rece şi se lasă în sită, la scurs.

Urmează ceapa. Trebuie curăţată şi tocată mărunt, apoi călită în ulei încins. Când prinde o culoare uşor sticloasă, se pune apă peste ea cât să o cuprindă. Se lasă la fiert, iar din când în când se amestecă folosind o lingură de lemn, ca să nu se ardă.

Ardeii copţi se taie ori fâşii, ori se mărunţesc cu ajutorul maşinii de tocat. Se pun peste ceapă când aceasta e fiartă suficient. După 1-2 minute se mai toarnă puţină apă fierbinte şi se lasă la foc domol, până când începe să scadă şi se ridică uleiul la suprafaţă. Atunci e momentul să potriveşti de sare. Mai ţine pe foc.

Pune ghebele scurse de apă în maşina de tocat. După ce le mărunţeşti, pune-le peste ceapă şi ardei şi amestecă bine şi aproape continuu. Adaugă acum şi dafinul, sucul de roşii şi piperul. Continuă să amesteci, ca să nu se prindă de fundul cratiţei.

Cum ştii că e gata zacusca? În momentul în care uleiul iese la suprafaţă, o poţi lua de pe foc. Pune-o apoi fierbinte în borcane. Ai grijă ca sub borcane să pui un cuţit sau o tavă de metal, ca să nu crape sticla din cauza şocului termic. Acoperă borcanele cu pătură groasă şi lasă-le aşa până s-au răcit complet. Apoi le poţi duce în cămară.

Ce sunt ghebele?

Ştiinţific li se spune Armillaria mellea. Popular sunt cunoscute drept ghebe, ghebe cu inel, ghebe cu miere ori halimaș. Sunt printre ciupercile preferate ale românilor. Cresc în pădure, pe lemn viu, mort sau chiar putrezit, de foioase ori de conifere. Cele mai gustoase le găseşti pe lângă arborii de foioase sau pe lângă buturugi, în tufe bogate. Lamelele sunt fine, gălbui ori albe. În Bucovina li se mai spune şi bureți de cioată.

Cum arată?

Ciupercile ghebe sunt ușor de recunoscut. Iată ce caracteristici specifice au:

  • pălăria are diametru între 3 şi 15 cm;
  • la maturitate, ciupercile devin plate sau se adâncesc. La început însă au o formă emisferică;
  • pălăria e acoperită cu solzi maronii, la maturitate ei pot dispărea;
  • pieliţa de pe pălărie e lucioasă când e vreme umedă şi uscată, când e secetă. De asemenea, e netedă la atingere;
  • culoarea ghebelor diferă în funcţie de mediul în care cresc;
  • carnea are miros specific de ciupercă, iar gustul e uşor amărui;
  • la ghebele care cresc pe conifere şi lângă ele, gustul e mai accentuat;
  • sunt comestibile, dar pot fi şi foarte diuretice. De aceea e bine să fierbi minim 20 de minute înainte de a le mânca;
  • cresc toamna, în mod solitar sau în grupuri numeroase, până la primul îngheţ.

Celebrul Dan Păvăloiu prepară şi el zacuscă de ghebe. Iată cum:

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Playtech.ro
Cea mai simplă reţetă de paste. Are 5 ingrediente şi a fost inventată de Jamie Oliver
observatornews.ro
Reacţia poliţistului prins la furat tije pentru WC. Are un salariu de peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O grșeală banală care îi lasă pe șoferi fără bani. Riscul e uriaș
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dialog ireal între Gigi Becali și Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. „Gigi, fac cum zici tu”. VIDEO
Playtech.ro
Când este următoarea minivacanţă. Angajaţii vor putea sta acasă 4 zile
Dailybusiness.ro
Mezeluri fără vină! Cele mai sănătoase variante, delicioase și fără chimicale periculoase
RomaniaTV
Vestea dată de Smiley și Gina Pistol! E bucurie mare în familia lor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`