Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum se face vișinata tradițională? Sfaturi pe care trebuie să le urmați

Cum se face vișinata tradițională? Sfaturi pe care trebuie să le urmați

16 mai 2022, 12:58, 1 ,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Dacă v-ați întrebat cum se face vișinata, această rețetă este răspunsul. Urmând pașii menționați veți obține un lichior aromat, fructat de culoare roșu aprins. De obicei, băutura se prepară în timpul verii. Fructele rămase, le puteți păstra la rece și le utilizați în diferite prăjituri sau bomboane de casă.

Din rețeta de vișinată se pot prepara băuturi similare din fructe precum căpșuni, afine, mure, zmeură sau cireșe. 

Cum se face vișinata, rețetă pas cu pas

Vișinata este un lichior pe care îl puteți prepara acasă. Din două kilograme de vișine puteți obține în jur de 6 litri de băutură. Aceasta are un gust rafinat și o aromă fructată extrem de plăcută. Pentru preparare veți avea nevoie de doi litri de alcool dublu rafinat de 96 grade, 2 kilograme de zahăr, 2 litri de apă și 2 kilograme de vișine. Mai întâi se vor spăla fructele și se vor curăța de codițe, însă nu se scot sâmburii. Cei doi litri de alcool vor fi amestecați cu cele două kilograme de vișine într-un borcan și se vor lasă la macerat timp de o săptămână într-un loc întunecat. Acesta va trebui să fie acoperit cu un tifon. Pentru a vă fi mai ușor să introduceți fructele în borcane sau damigeană, va trebui să puneți o pâlnie în vas apoi să turnați vișinele.

După o săptămână, veți face un sirop din două kilograme de zahăr și doi litri de apă. Se va lăsa la fiert timp de 2-3 minute până ce se dizolvă complet, apoi după ce va fi răcit se va turna peste vișine. Se amestecă, apoi se lasă pentru două luni la măcerat în același loc întunecos. Nu este indicat să lăsați vișinata la soare deoarece își pierde din aromă și își poate schimba și culoarea. De asemenea, nu trebuie să puneți țuică, rachiu sau pălincă deoarece gustul și aroma nu vor mai fi aceleași. La final, vișinata va fi strecurată și va fi păstrată în carafe până la 2-3 ani.

Sfaturi de urmat pentru o vișinată tradițională gustoasă

Pentru a obține o vișinată aromată trebuie să urmați câteva sfaturi. Mai întâi de toate, alcoolul pe care trebuie să îl utilizați trebuie să fie dublu rafinat. Nu puteți adăuga peste vișine alte băuturi. Dacă doriți să îl înlocuiți, puteți turna o vodcă de foarte bună calitate. Nu se vor folosi sticle de plastic pentru depozitarea băuturii. Din cauza faptului că vișinata trebuie să stea mult timp la măcerat, alcoolul va împrumuta gustul plasticului și în cele din urmă, calitatea lichiorului va avea de suferit. 

La final, fructele nu trebuie aruncate. Acestea pot fi utilizate la ornarea prăjiturilor sau a torturilor. De asemenea, acestea trebuie să fie păstrate la rece, în puțin lichior. În caz contrar, își vor pierde aroma. Opțional, se poate adăuga zeama de la o lămâie o dată cu vișinele pentru a li se păstra culoarea. Servirea lichiorului se face în pahare a căror buză va fi acoperită cu zahăr tos și vor fi ornate cu vișine, o felie de lămâie sau alte fructe pe gustul vostru.

Multe persoane s-au întrebat cum se face vișinata, băutura cu un gust dulce și rafinat. Pentru prepararea acesteia, aveți nevoie de doar câteva ingrediente și multă răbdare deoarece se lasă destul de mult timp la măcerat. Cu toate acestea, la final vă veți bucura de un lichior aromat și gustos.

Comentarii
  • bateti campii grav de tot.

    1. se lasa la inceput doar visinele cu zaharul, acesta din urma avand rolul de a le deshidrata, determinand scurgerea lichidului din fructe.

    2. nu se pune apa

    3. alcoolul se adauga abia dupa 7-10 zile pentru a opri fermentatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *