Prima pagină » Sanatate » Cum se face testul PCR? Ce boli pot fi identificate cu ajutorul acestuia

Cum se face testul PCR? Ce boli pot fi identificate cu ajutorul acestuia

27 sept. 2023, 10:00, 2 ,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă cum se face testul PCR. Ei bine, trebuie să știți că testul PCR este o tehnică de laborator esențială utilizată pentru detectarea și amplificarea secvențelor specifice de ADN. Acest test a devenit deosebit de important în contextul pandemiei de COVID-19, deoarece este utilizat pe scară largă pentru detectarea virusului SARS-CoV-2. În cele ce urmează veți afla în detaliu cum se face testul PCR, etapele implicate și importanța sa în diagnosticarea bolilor infecțioase.

Testul PCR a fost dezvoltat pentru prima dată de către Kary Mullis în 1983 și a revoluționat biologia moleculară. Acesta a primit ulterior Premiul Nobel pentru Chimie în 1993 pentru contribuția sa la dezvoltarea acestei tehnici. PCR-ul a devenit rapid o unealtă esențială în cercetare și diagnostic, având o gamă largă de aplicații în medicină, genetica umană, biologie moleculară și altele.

Cum se face testul PCR? Principiul de funcționare și etapele acestuia

PCR-ul este o tehnică de amplificare a ADN-ului, ceea ce înseamnă că permite multiplicarea unei secvențe specifice de ADN de mai multe ori. Acest proces are loc în cicluri repetate și implică utilizarea unor componente cheie, cum ar fi ADN-ul țintă, o enzimă specială numită Taq polimerază, primeri (secvențe scurte de ADN care marchează începutul și sfârșitul secvenței țintă) și nucleotide (blocurile de construcție ale ADN-ului).

În prima etapă a testului PCR, ADN-ul țintă este încălzit la o temperatură înaltă (aproximativ 94-98°C), ceea ce duce la deschiderea dublei catene a acestuia, rezultând două catene separate. În etapa a doua care se numește hibridizare sau anelare, temperatura este redusă la aproximativ 50-65°C, ceea ce permite primerilor să se atașeze la secvența țintă a ADN-ului. Primerii sunt mici secvențe de ADN care sunt complementare cu regiunile de început și sfârșit ale secvenței țintă.

În ultima etapă, temperatura este crescută din nou la aproximativ 72°C, optimă pentru activitatea enzimei Taq polimerază. Această enzimă sintetizează o catenă nouă de ADN bazată pe șablonul secvenței țintă. Rezultatul final este două molecule de ADN identice, fiecare conținând o secvență a genei țintă.

Ulterior are loc ciclare și amplificare. Procesul descris mai sus se repetă de aproximativ 20-40 de ori, ceea ce duce la amplificarea exponențială a secvenței țintă. Acest lucru face posibilă detectarea chiar și a unor cantități foarte mici de ADN țintă într-un eșantion.

De ce este acesta este atât de important? Testul este folosit pentru detectarea virusului Covid-19

Testul PCR are o importanță semnificativă în medicină și cercetare. În contextul pandemiei de COVID-19, testele PCR au fost folosite pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 și au jucat un rol crucial în monitorizarea și controlul răspândirii virusului. De asemenea, PCR-ul este folosit pentru diagnosticarea altor boli infecțioase, determinarea predispoziției genetice la anumite afecțiuni, studiul evoluției umane și multe altele.

Testul PCR este o tehnică esențială în biologie moleculară, care permite amplificarea și detectarea secvențelor specifice de ADN. Cu ajutorul acestui test, cercetătorii și medicii pot diagnostica bolile infecțioase, investiga predispoziția genetică la afecțiuni și efectua numeroase alte aplicații importante în domeniul științific și medical.

De asemenea, este important să cunoașteți și cum se face testul PCR. Ei bine, pentru efectuarea acestuia este necesară recoltarea unui exsudat faringian si nazofaringian cu ajutorul unor bețișoare sterile care se introduc imediat după prelevare într-un recipient steril. Prelevarea presupune recoltarea secrețiilor de pe mucoasa nazală prin introducerea bețișorului în nas, până când se ajunge în nazofaringe. După răsucirea acestuia, bețișorul se scoate și se repetă procedura în mod similar pentru cealaltă nară.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Un adolescent de 14 ani și-a înjunghiat mortal cumnatul în plină stradă, în Brăila: "Ei sunt mai certăreţi"
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Evz.ro
Temperaturi de foc în România. Anunț alarmant de la ANM
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Nou val de caniculă! Vor fi peste 42 de grade în aceste zone, gata cu nopţile răcoroase
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025