Prima pagină » Culinar » Cum se face jintiţa ca la stână. Ricotta ciobanilor români

Cum se face jintiţa ca la stână. Ricotta ciobanilor români

29 iul. 2021, 11:59, 2 ,
în Culinar

Probabil, te întrebi cum se face jintiţa la stână şi ce gust are. Ei bine, am căutat informaţii şi iată ce am aflat. Jintiţa e, de fapt, brânza închegată sub formă de bulgăraşi, cunoscută drept jintuială sau jantiţă. Uneori se bea, fiind destul de lichida la început. Totuşi, ea începe să fie uitată. Un echivalent al jintiţei ar fi brânza ricotta, originară din Corsica italiană.

Aceasta din urmă se prepară printr-o metodă similară cu jintiţa românească. Vorbim, de fapt, despre un produs secundar din lapte, care rezultă din fabricarea artizanală a untului. Să spunem că e un mix de zer gros, smântâna şi lapte prins.
Păstorii romani mulg oile, apoi strecoară laptele şi pun în el cheag, imediat ce transferă totul în ceaun. În momentul în care casul e turnat în pânză ori în tifon, e ridicat pe ceva înalt, ca să se scurgă. Ei bine, ce se scurge, adică zerul, e ingredientul principal pentru obţinerea jintiţei.

Ingrediente:

  • zer de la prepararea brânzei

Mod de preparare pentru jintița ca la stână:

Pune zerul rezultat de la prepararea brânzei şi pune-l într-un vas de aramă. Ai grijă ca focul să aibă intensitate mică. Amestecă în vas cu ajutorul unei linguri de lemn, din când în când. Astfel, nu se va prinde de fundul vasului şi nici nu se va afuma. În momentul în care se formează la suprafaţă o compoziţie ca smântâna, groasă de aproximativ 1 centimetru, adun-o pe toate cu ajutorul unei site mari. Pune-o în alt vas. O poţi consuma caldă său rece. Cât timp e caldă, are gust dulce. După 3-4 zile va începe să se acrească. Atunci o poţi servi ca pe un iaurt. Pentru o atmosferă cât mai rustică, servește jintița împreună cu un păhărel de schinduc.

Ştiai că italienii menţionează, pe ambalajul de la ricotta, că nu e o brânză, ci un produs obţinut din zer? Se mândresc cu reţetă de ricotta corsicana, obţinută din zer de oaie, vaca, bivoliţă sau oaie. Pentru că are un conţinut destul de mic de grăsimi, e considerată ca fiind dietetică. Diferenţa faţă de jintiţa românească consta în incorporarea acidului acetic. În unele situaţii, acesta se înlocuieşte cu zeama de lămâie. Astfel, produsul e uşor de modelat, pentru a i se dă o formă atractivă din punct de vedere comercial.

Jintița – La loc de cinste

Acest fel de mâncare are rădăcini istorice, transmise din generaţie în generaţie. Jintiţa se foloseşte şi pentru diverse reţete. Spre exemplu, pune un litru la jintiţă la fiert. În momentul în care dă în clocot, adaugă mălai şi smântână. Lasă să fiarbă la foc domol, cam 20 de minute. Grăsimea din jintiţă va ieşi la suprafaţă, iar balmoşul e aproape gata.
Jintiţa se foloseşte şi pentru prepararea sarmalelor. Astfel li se dă o aromă şi mai bună. În compoziţia pentru sarmale pune lobodă, boia, bulion, restul ingredientelor necesare, dar şi 300 de grame de jintiţă.

Dacă mergi, spre exemplu, pe traseul Via Transilvanica, vei găsi, cu siguranță, păstori pricepuți în ale prepării jintiței. La fel și dacă ai vrea să vizitezi zona Vatra Dornei. Are multe obiective turistice, dar ideal este să mergi prin sate și să simți „atmosfera”.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Anunţul momentului despre VREMEA de Paşte! ANM a dat vestea pentru români
observatornews.ro
Cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori viscolite în 22 de judeţe, din această după-amiază. Vreme severă până vineri noapte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Exploziv: China, implicată în războiul din Ucraina. Ce va face SUA
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Gigi Becali a prevăzut marea ruptură politică din România înaintea alegerilor
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi afectați de îngheț. Recolta se poate salva
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`