Înmulţirea trandafirilor prin metoda Burrito. Prin această procedură puteţi înmulţi trandafirii de grădina cu ajutorul butaşilor.
În cele ce urmează vă propunem o metodă unică, dar foarte simplă, de înmulţire a trandafirilor prin butaşi. Probabil ştiţi că mulţi grădinari prefera să înmulţească aceste plante prin butaşi verzi şi rareori folosesc marcotajul şi altoirea. Însă butăşirea obişnuită şi înrădăcinarea directă în sol nu dau aceleaşi rezultate că înmulţirea prin metoda Burrito.
Înmulţirea trandafirilor prin metoda Burrito
Cât de frecvent aţi observat cum se rup ramurile lungi de trandafiri după ninsorile puternice de la sfârşitul iernii? Parcă nu sunt îngheţate, deoarece stratul de zăpadă nu a permis pătrunderea gerului, dar acest strat de nea le şi lezează într-o oarecare măsură. El nu este dăunător pentru cei care tratează cu pasivitate tăierea ramurilor la începutul primăverii. Iar noi ştim ce trebuie să facem cu ele!
Metoda Burrito este folosită pe larg în SUA. În Europa ea a început să fie aplicată în pepinierele comerciale pentru înmulţirea portaltoilor. Butaşii de trandafiri nu trebuie să fie mai subţiri decât creioanele: chiar se preferă ca ei să fie mai groşi. De asemenea, ei trebuie să aibă lungimea de 15-20 cm. Asemenea butaşi conţin suficiente zaharuri pentru dezvoltarea rădăcinilor, mai ales dacă se ia în consideraţie absenta frunzelor – frunzele şi codiţele lor trebuie îndepărtate.
Pregătirea butaşilor
Ca de obicei, tăietura inferioară a butaşului se face sub un mugur, iar cea superioară – aproximativ între 2 muguri. Cercetaţi cu atenţie butaşii care urmează să fie înrădăcinaţi. Asiguraţi-vă că ei nu prezintă semne de boala şi leziuni. Dacă măcar un butaş va avea o pată de mucegai sau vreun semn mic de boală, exista probabilitatea ca toţi butaşii să fie afectaţi în timpul păstrării. De aceea, aruncaţi toţi butaşii suspecţi.
Apoi pregătiţi ziarul (preferabil, unul mare), o pungă obişnuită de plastic şi apa. Adunaţi cu grijă butaşii într-un mănunchi şi înfăşuraţi-i atent în ziar, astfel încât să fie acoperiţi în totalitate. Unii grădinari prefera să pună un strat subţire de muşchi (obişnuit, de pădure) printre butaşi: acesta „reglează” aportul hidric la nivelul lor.
Înmulţirea trandafirilor prin metoda Burrito. Aşa-zisa „lipie” din ziar şi butaşi trebuie umezita cu apa. Nu o udaţi prea tare! Puteţi să umeziţi o cârpă, să o stoarceţi puţin şi să înveliţi „lipia” de ziar în ea. Puteţi pur şi simplu să stropiţi ziarul cu apa, astfel încât să-l umeziţi în totalitate. Dacă aţi adăugat prea multă apă, permiteţi-i să se scurgă.
Apoi puneţi „lipia” în punga de plastic. Este necesar să o aşezaţi într-un loc întunecos şi răcoros, cu temperatura de aproximativ 18 grade Celsius. De fapt, căluşul, adică iniţierea formarii rădăcinilor, durează 3-4 săptămâni. De aceea, mănunchiul trebuie verificat de 1-2 ori pe săptămână.
Verificarea butaşilor
Cercetaţi butaşii: unii pot să înceapă să putrezească, iar alţii să se afle deja în stadiul final, dar căluşul lor să nu fie format. Aceşti butaşi trebuie aruncaţi. În general, dacă se respectă condiţiile de umiditate şi temperatura, numărul butaşilor defecţi este mic. Toţi butaşii se dezvolta diferit şi eliberează calusul şi rădăcinile tinere în momente diferite. Dacă butaşii au deja rădăcini, puteţi să-i plantaţi deja în sol deschis. Doar butaşii se pregătesc la începutul primăverii, când se tunde grădina, iar după 3-4 săptămâni solul se încălzeşte suficient.
Înmulţirea trandafirilor prin metoda Burrito. Plantaţi-i ca de obicei: cu un mugur deasupra nivelului solului, iar restul în pământ. Acoperiţi-i cu mini-sere sau sticle de plastic. Lăsaţi-i să se dezvolte încetişor până la începutul verii. Nu uitaţi să-i umbriţi şi să-i irigaţi, când vremea este caniculara.
Când frunzuliţele se vor dezvolta în mod activ, va sosi perioada în care veţi putea adapta treptat butaşii la o cantitate mai mare de aer proaspăt, deschizând mini-serele sau îndepărtând sticlele pe parcursul a 30-60 minute.