Prima pagină » WoW! » Sfaturi pentru casa si gradina » Cum se face inmultirea iasomiei (Philadelphus coronarius)
Cum se face inmultirea iasomiei (Philadelphus coronarius)

Cum se face inmultirea iasomiei (Philadelphus coronarius)

18 iul. 2018, 11:34,
în WoW!
a:3:{s:7:"site_id";i:14;s:6:"old_id";i:6354;s:8:"site_url";s:10:"wow.bzi.ro";}

Iasomia (Philadelphus coronarius) este o planta care se inmulteste destul de usor prin butasi. Cum se inmulteste Iasomia. NIci marcotajul sau separarea drajonilor nu sunt operatiuni dificile, nici macar pentru un gradinar amator. Cel mai usor, Iasomia se inmulteste prin butasi lemnificati. E important de precizat acest aspect pentru ca butasii lemnificati au un alt regim decat butasii erbacei.

Butasii sunt mai lungi decat cei erbacei, undeva la 12-20 centimetri. Daca ramura din care ati confectionat butasul este mai lunga, puteti face mai multi. Esential este sa pastrati polaritatea, adica sa nu cumva sa ingropati varful de crestere. Taietura inferioara este dreapta, sub un mugure, iar cea superioara este oblica, la 1 cm deasupra unui mugure.

Butasii astfel confectionati se ingroapa pana la ultimul mugure, prin infigere. Puietii se scot in toamna aceluiasi an, fara pamant pe radacini, daca vreti sa ii mutati in alt loc din gradina. Momentul cel mai bun pentru confectionarea butasilor este toamna, dupa ce trece perioada de inflorire. Se aleg ramuri de un an care se taie si se stratifica pana in primavara urmatoare cand se pun la inradacinat. Daca nu aveti posibilitatea sa stratificati ramurile, puteti incerca sa confectionati butasii primavara devreme.

De asemenea, puteti inmulti iasomia prin marcotaj sau prin drajoni. Asigurati-va, atat in cazul marcotelor cat si al drajonilor, ca noile planta rezultate au sistemul radicular suficient de dezvoltat pentru a se putea hrani singure dupa ce legatura cu planta mama este intrerupta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`