Prima pagină » Culinar » Cum se face dulceața de ceapă și cu ce o puteți mânca

Cum se face dulceața de ceapă și cu ce o puteți mânca

29 iul. 2024, 09:32,
în Culinar

Dulceața de ceapă poate transforma orice masă într-o experiență culinară de neuitat integrându-se în multe preparate și lăsând o savoare care adaugă o notă deosebită oricărei mese.

Dulceața de ceapă este considerată o delicatesă datorită gustului său dulce și ușor caramelizat, fiind perfectă pentru a acompania o varietate de feluri de mâncare, de la brânzeturi și fripturi pâna la aperitive.

Dulceață de ceapă – rețeta din bucătăria franțuzească

Pentru că mai este puțin și e timpul să se scoată ceapa din răzoare, iar aceasta este gustoasă și suculentă, merită să pregătiți câteva borcane de dulceață de ceapă albă sau galbenă.
Rețeta de dulceață de ceapă este o rețetă din bucătăria franțuzească, perfectă pentru a fi servită alături de diverse fripturi și garnituri.

Pentru această dulceață aveți nevoie doar de 1 kg de ceapă albă sau galbenă, 100 gr unt, 30 ml ulei de măsline, linguriță de piper proaspăt măcinat, 1 – 2 foi de dafin, 200 gr zahăr, 200 ml oțet de vin roșu sau oțet balsamic, ½ linguriță de sare.

Pentru început se curăță ceapa și se clătește în apă rece pentru ca mai apoi să o tăiați julien. Într-un vas cu pereți dubli se pune uleiul de măsline și untul și se amestecă până se topește untul. Se adaugă ceapa tocată și se amestecă ușor până ce începe să-și schimbe culoarea.
Se adaugă zahărul și începeți din nou să amestecați până acesta se topește și se caramelizează ceapa.
Se stinge totul cu oțet și se lasă dulceața de ceapă să fiarbă la foc mic 10 – 12 minute, timp în care se adaugă și foile de dafin, piperul și sarea.

Se sterilizează borcanele și apoi se îndepărtează foile de dafin și se pune dulceața de ceapa, fierbinte, în borcanele, de asemenea, fierbinți. Se închid capacele și se lasă borcanele cu dulceață de ceapă într-o pătură cu capul în jos până ce acestea se răcesc și se pot pune în cămară.

Cu ce se mănâncă această dulceață

Dacă nu ați mâncat până acum dulceață de ceapă, s-ar putea să nu știți cum să o folosiți, astfel puteți să o folosiți pe platourile aperive, lângă brânzeturi sau preparatele din carne.

De asemenea, o puteți pune pe o chiflă pe care ați uns-o cu brânză sau ca topping pentru pui fumat sau la grătar sau chiar pentru un burger.
Pentru un plus de gust puteți pune dulceața în sandvișuri cu șuncă și brânză cheddar sau să o serviți peste o friptură de porc ori cu niște grisine și brânză de mucegai. O puteți adăuga și în wrap și burrito, pentru extra savoare și un pic de dulceață.

Dacă doriți să vă faceți o pizza acasă nu ezitați să adăugați și această dulceață de ceapă pentru că se poate folosi ca sos, de asemenea o puteți adăuga și într-o supă de roșii sau în paste.
Pentru mai multă aromă și o dulceață de ceapă mai caramelizată se recomandă să caramelizați complet ceapa înainte de a adăuga zahărul și de a continua rețeta.
Dacă dulceața de ceapă este prea lichidă puteți adăuga amidon de porumb sau pectină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *