Dat fiind faptul că mesele noastre de sărbători nu pot fi concepute fără acest desert, multe gospodine care sunt la început de drum se întreabă cum se face cozonacul. Deși pare simplu de preparat, există câteva trucuri esențiale care fac diferența între un cozonac bun și unul perfect, așa cum îl găsești la patiserie. Totul începe cu maiaua, care este cheia unei texte pufoase și aromate.
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Crăciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui rotundă și înaltă.
Cum se face cozonacul
O primă regulă pentru a face cozonac este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. De aceea, cu o zi înainte de preparare, seara, pregătește-le în bucătărie, unde vei avea grijă să fie cald. Temperatura din bucătărie trebuie să fie constantă, adică în jur de 30 de grade Celsius, și să nu fie curent de la ușă sau fereastră.
Când pregătești ingredientele lichide, adică laptele, uleiul și untul, ai grijă să fie călduțe, nu fierbinți. Dacă sunt fierbinți riști să opărești aluatul. De asemenea, ai grijă ca vasul în care frămânți aluatul să fie călduț. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care șterge-l foarte bine, să fie uscat.
Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante, pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb sau adaugi puțin șofran în făină. Nu folosi niciodată la cozonac ouă d erață, gâscă sau curcă.
Fiindcă albușul lor este dens și greu, nu se bate bine și astfel aluatul nu va crește suficient. Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele. Alege ingrediente proaspete și de calitate. Contează mult dacă vrei un cozonac perfect și e important să cerni făina înainte de a o folosi.
Pregătește nuca și curăț-o bine, pentru că nimic nu e mai neplăcut decât să simți coji de nucă în felia de cozonac, când o mănânci. Pentru a înlătura gustul amar, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.
Cum se frământă aluatul
Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajung 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâini, este elastic și face bășici.
Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi. După ce ai pus umplutura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii. Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte. Descoperă cum să faci și un cozonac cu cremă de ciocolată.
De asemenea, temperatura camerei trebuie să fie între 160-180 de grade când bagi tăvile. În primele 20 de minute nu se deschide ușa cuptorului. Apoi se poate scădea temperatura la o treapă inferioară.
După ce s-au rumenit deasupra, îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior. Se poate pune o tavă cu apă în cuptor, sub formele de cozonac pentru a se rumeni mai furmos. Dacă vrei să pregătești diverse deserturi pentru sărbătorile pascale, trebuie să știi cum se face și cozonacul.