Prima pagină » Sanatate » Cum se face clisma? Modalitatea sigură de a efectua procedura

Cum se face clisma? Modalitatea sigură de a efectua procedura

24 nov. 2022, 12:36,
B, , h, , în Sanatate

Multe persoane se întreabă cum se face clisma la domiciliu. O clismă este o procedură pentru a induce defecarea. Este bine să știi că înainte de a vă curăța intestinele la domiciliu, trebuie să vă consultați medicul cu privire la necesitatea acestei metode și la alternative.

De asemenea, un profesionist din domeniul medical vă poate sfătui cu privire la soluțiile eficiente de clisme și la modalitățile sigure de administrare a acestora. O clismă este o procedură sigură dacă se utilizează soluția corectă și un echipament steril. O soluție de clismă constă, de obicei, în apă distilată pură amestecată cu o altă substanță.

barbat care tine o duza cu lichid pentru clisma

Spre exemplu cei care au un sistem imunitar slăbit nu trebuie să facă clismă acasă

Cum se face clisma? Pașii pentru a face intervenția

Pentru a face o clismă acasă, urmați următorii pași. Întâi de toate, pregătiți soluția pentru procedură. Pentru constipația atonică, cu scăderea tonusului muscular, temperatura soluției trebuie să fie de aproximativ 12-20 ℃. Iar pentru constipația spastică, 37-38 ℃.

Lubrifiați vârful bulbului cu vaselină pentru o introducere mai confortabilă.  Întindeți-vă pe partea stângă pe un prosop, îndoind genunchii cât mai sus posibil spre piept. Introduceți ușor duza la aproximativ 6-7 cm în anus. După care introduceți încet conținutul.

După ce procedura se termină, rămâneți întinsă timp de 5-10 minute. După acest timp, goliți intestinele.  Nu folosiți din nou clisma fără să o curățați mai întâi. Efectuați clisma cât mai atent posibil, deoarece există riscul de perforare sau de deteriorare a colonului. Nu folosiți o clismă pentru a trata altceva decât constipația. Nu există nicio dovadă că o clismă va ajuta la eliminarea toxinelor din organism sau la scăderea în greutate.

persoana care umple o duza cu lichid pentru clisma

Persoanele care suferă de constipație cronică nu trebuie să efectueze procedura

Cine nu ar trebui să efectueze această procedură? Riscurile la care te poți supune

O clismă este o procedură destul de populară. Și este adesea folosită în exces, în speranța de a obține un efect pe care nu-l va avea. Un exemplu obișnuit este încercarea de a folosi o clismă pentru a „curăța” organismul. Vestea proastă este că nu există nicio dovadă științifică că o astfel de „detoxifiere” funcționează.

Rectul și intestinul gros, din care face parte, se curăță în mod natural. Un alt exemplu este tradiția de a administra o clismă femeilor însărcinate care intră în travaliu. Medicii moderni nu recomandă această procedură, deoarece nu este benefică și provoacă disconfort femeii aflate în travaliu.

În unele cazuri, o clismă nu numai că nu este recomandată, dar este chiar periculoasă. Persoanele care suferă de constipație cronică nu trebuie să efectueze procedura. Dacă afecțiunea este rară, se justifică o clismă. Lichidul injectat în anus poate înmuia scaunul și îl poate ajuta să iasă din intestine.

o duza pentru clisma pe o farfurie langa flori

În unele cazuri, o clismă nu numai că nu este recomandată, dar este chiar periculoasă

Persoanele care se simt constipate frecvent ar trebui să evite acest mod de defecare

Dar o clismă nu ar trebui să fie folosită niciodată dacă sunteți constipat în mod regulat. În primul rând, pentru că constipația frecventă poate indica o afecțiune gravă care ar trebui tratată de un medic generalist, mai degrabă decât să fie mascată de o clismă. În al doilea rând, organismul se poate obișnui cu faptul că nu este necesar niciun efort pentru a goli intestinele. Ca urmare, mușchii vor începe să slăbească și, în curând, veți constata că nu mai puteți defeca de unul singur fără ajutorul unei clisme.

Este foarte important să cunoști cum se face clisma și ce persoane nu trebuie să efectueze o astfel de procedură. Spre exemplu cei care au un sistem imunitar slăbit nu trebuie să facă clismă acasă. Persoanele cu tulburări imunitare cauzate de boli precum SIDA sau leucemie nu ar trebui să o facă din cauza riscului de a introduce bacterii patogene în intestine. Este posibil ca sistemul imunitar să nu fie capabil să facă față atacului bacterian.

femeie care umple o duza cu apa dintr-un bol pentru a efectua clisma

O clismă este o procedură destul de populară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *